fredag 8. oktober 2010

Sitat fra filmen Raising Arizona

Parole Board chairman: You're not just telling us what we want to hear?
H.I.: No, sir, no way.
Parole Board member: 'Cause we just want to hear the truth.
H.I.: Well, then I guess I am telling you what you want to hear.
Parole Board chairman: Boy, didn't we just tell you not to do that?
H.I.: Yes, sir.
Parole Board chairman: Okay, then.


Genialt!

fredag 27. august 2010

Who will guard the guardians?

Dette spørsmålet lurte Platon på for lenge siden. Det kan synes som om Homer Simpson har svaret

Lisa: Dad, don't you see you're abusing your power like all vigilantes? I mean, if you're the police, who will police the police?

Homer: I dunno. Coast Guard?
The Simpsons 1994: episode 92

India og Kina - Demokrati og Diktatur

Man berømmer Kina for landets effektive system for å få store prosjekter gjennomført. Samtidig kritiserer man Kina for at det er så lite demokratisk samt alvorlige brudd på menneskerettighetene. Man berømmer India for å være verdens største demokrati til tross for stor etnisk og religiøs heterogenitet. Samtidig er man skuffet over at det ikke er like lett å få gjennomført prosjekter der som i Kina. Jeg vet hvilket land jeg hadde foretrukket å leve i.

torsdag 19. august 2010

Taleb-sitat (for langt for Twitter)

Taleb (2010: xxv):

“I disagree with the followers of Marx and those of Adam Smith: the reason free markets work is because they allow people to be lucky, thanks to aggressive trial and error, not by giving rewards or “incentives” for skill.”


Jeg tror (dessverre?) jeg er ganske enig. Man må likevel ikke misoppfatte "hell". Det krever (som oftest) innsats og teft for å oppnå dette hellet. Som Pasteur en gang sa: "Luck favours the prepared".

lørdag 29. mai 2010

Noen tanker om statistikk, minoriteter og utdanning

Det jeg har observert ved å se meg rundt på skolen har blitt statistisk bekreftet. Nordmenn med foreldre født i et annet land tar i større grad høyere utdanning en den "majoritetsnordmenn". Det hele er for aldersgruppen 19-24 år og gjelder folk med minoritetbakgrunn som er født i Norge. Det er ikke overraskende at tallene viser en stor deltakelse i høyere utdanning blant nordmenn med foreldre som er født i utlandet.

Likevel, blir ikke bildet litt annerledes hvis en går tallene nærmere i sømmene? Jeg har ikke sjekket, og jeg vet ikke om det finnes data på dette, men jeg skulle veldig godt ha likt å se statistikken over hvilke nasjonaliteter som er over- og underrepresentert her. Jeg tror nemlig at noen nasjonaliteter er langt mer aktive innenfor høyere utdanning enn andre. Jeg tror for eksempel at nordmenn med pakistansk bakgrunn (en gruppe som har vært i landet lenge)er mer representert enn somaliere. Jeg tror og at kinesere er mer aktive innenfor høyere utdanning enn marokkanere (på bakgrunn av det jeg ser på BI). Samtidig tror jeg tallene ser annerledes ut om man tar for seg nordmenn med foreldre født i Norge. Jeg skulle likt å se fylkessamensetningen for norske studenter. Jeg tror at folk fra Oslo i større gard begir seg utpå høyere utdanning enn hva som er tilfellet for ungdom fra Nordland. Det samme gjelder innad i Nordland. Jeg tror at ungdom fra Bodø statistisk sett tar høyere utdanning enn folk fra Røst. "Nordmenn" er en heterogen sammensetning av mennesker. Akkurat som "nordmenn med foreldre født i utlandet".

Det er mulig jeg tar feil i mine antakelser om at tallene hadde sett annerledes ut om vi hadde dykket dypere i de. "Fordommene" mine er noen gang gale. Hvis du hadde spurt meg før i dag om "hispanics" i større gard var del av arbeidsmarketdet i USA enn hvite eller asiater ville jeg sagt nei. Jeg ville tatt feil. Lærdommen er vel at man skal være åpen for å forandre syn på ting, men når rapportene handler om noe så bredt som nordmenn vs. nordmenn med utenlandske foreldre må man forsøke å tenke seg litt om. Det samme gjelder statistikker som går på forskjeller mellom kvinner og menn.

torsdag 27. mai 2010

Tanker om tro og sånt

Jeg har bevegd meg ut på boken The God Delusion av Richard Dawkins. Jeg tror ikke at jeg kommer til å lese hele, men den fikk meg til å tenke litt på tro.

For det første er det helt sykt å tenke på hvor religiøst USA er som land (ja jeg vet at det er mange andre land som er veldig religiøse óg). Bare ett eksempel viser at rundt 40% av amerikanere går i kirken eller synagogen hver eller nesten hver uke. Tanken på en ikke-religiøs amerikansk president er ikke engang verdt å underholde. I følge Dawkins bok så er det en ateistisk president det siste amerikanere ville stemt på.

Det fikk meg til å tenke på hvor lite jeg ser til religion i min hverdag. Jeg kan ikke huske sist jeg ble spurt om jeg var religiøs. Jeg var i Farsund i påsken. Der lever tydeligvis religion i bedre velgående enn der hvor jeg vanligvis holder til. Og det var nesten rart å oppleve religiøse mennesker. Jeg er glad for at jeg slipper å ta "tror du på gud"-diskusjonen for ofte.

For å svare på "tror du på gud"-spørsmålet så er svaret nei. Jeg kan ikke motbevise at han/hun finnes og det er heller ikke mitt ansvar. Simpelthen fordi jeg ikke kan motbevise guds eksistens betyr ikke at det er en 50/50 mulighet for at gud eksisterer. Laaaaaaaangt derifra.

Samtidig respekterer jeg andres tro. Så lenge den ikke går utover andre så kan folk drive med hva de vil. Og dette var noen små tanker om tro og sånt.

søndag 23. mai 2010

Larry Lessig - Free Culture

Jeg har ikke fått med meg hele denne boken. Den er nok bedre enn jeg har fått med meg, men jeg husker noen ideer. Og temaet er veldig interessant. Det er en bok om eiendomsrettigheter på ideer. Kanskje enda viktigere er det en bok om hvordan alle er inspirert av kulturen som er bygget av mennesker som kom før en. For eksempel, det er rart at en bluesartist kan ha full copyright på musikken sin ettersom blues ble lagd av x-antall mennesker som ikke har krevd noe kompensasjon for å inspirere an andres musikk. Hvor går grensen?

Jeg lærte også at gårsdagens pirater er dagens establissement. Noe jeg ikke hadde tenkt på er at Hollywood er på Vestkysten nettopp fordi filmselskapene ønsket å komme seg bort fra myndighetene (Østkysten var mye mer institusjonalisert på den tiden).

Det er lenge siden jeg var borti denne boken, men den er til forsvar for allemannseie av kulturelle verdier. Jeg ble veldig overbevist. Dette var på samme tid som jeg så RiP: A Remix Manifesto (HT: Kristian). Se den eller/og les denne boken om temaet virker interessant!

torsdag 20. mai 2010

Cormac McCarthy - the Road

Dette er en bok som tar for seg en reise gjennom et livløst landsskap og et forhold mellom far og sønn. Når jeg skrev livløst, så mente jeg det bokstavelig talt. På jordkloden eksisterer det ikke liv, uten at grunnen for dette er særlig klar. I denne verden blir far og sønn stilt overfor en del utfordringer av moralsk art og simpelthen for å overleve. Det er viktig for far og sønn å hele tiden minne seg selv på hvorfor de er de "gode" og hvorfor andre ikke er det.

Det er en veldig lettlest bok som tar ca. 2 dager å lese om man er litt ivrig. Jeg kjenner noen som er litt mer begeistret enn meg når det gjelder denne boken. Og jeg må innrømme at det litt anti-fremskritt budskapet som jeg oppfatter av de fleste post-apokalyptiske historier er en smule plagsomt. Det er ikke alle som synes at det er noe "turn-off". Tvert i mot.

Dette er en ganske bra bok. Det på ingen måte den beste jeg har lest, men jeg skjønner at den er bra. Terningkast 4 fra meg.

lørdag 15. mai 2010

Globaliserings-Tom

Akkurat nå sitter jeg på en PC satt sammen av indere og drikker kaffe fra Colombia i en kopp lagd i Thailand. I dag har jeg fått post fra Storbritannia og Hong Kong. Boken fra Storbritannia er skrevet av en amerikaner. Den nye tannbørsten jeg kjøpte i dag er lagd i Malaysia. Mobilen min er lagd av et finsk selskap - ølen av et dansk. PC-musen er lagd i Kina (sikkert sammen med nesten alle klærne mine). Skal vi se, linsene mine er lagd i Storbritannia. Appelsinen jeg nettopp spiste var fra Spania. Rekene jeg har kjøpt i butikken er fra Grønland - sitronene fra Mexico. Hadde det ikke vært for verdenshandel så hadde jeg ikke hatt så mye (fra så mange steder). Dette er bare ting jeg kan se når jeg ser 180 grader, og jeg er en fattig student!

Made in Norway er kanskje de kjedeligst tingene jeg ser - leverpostei, brød og Farris.

Henrik Syse - Måtehold i Grådighetens Tid

Dette er, tror jeg , den første "konservative" boken jeg har lest. Jeg har en del sympatier mange av ideene i denne boken. I første kapittel nikket jeg gjenkjennende til poengene. For det var vanskelig å være uenig. Den gyldne middelvei er en god leveregel som alle sikkert har godt av å høre om. Og dyden "måtehold" er dyden som også regulerer de andre. For eksempel skal en ikke ha for mye mot før det dreier seg om dumdristighet, eller for lite før det dreier seg om feighet. Jeg kjøper den! Også liker jeg veldig godt referansen til tenkere før i tiden som fokuserte på den konservative idé. Jeg er svak for filosofihistorie (selv om jeg ikke kan så mye).

Syse går videre med å ta for seg tema som alkohol og sex. Det følte jeg kanskje ble litt som at faren min fortalte meg om disse tingene I DAG. I tillegg følte jeg at jeg forsto grunnideen og var enig med den. Med andre ord ble det litt smør på flesk. Jeg følte meg ferdig med boken allerede halvveis. Det er ikke fordi boken er dårlig! Tvert i mot. Men for meg ble de resterende kapitlene litt kjedelige og forutsigbare. Som konservatismen selv (som jeg synes er en ganske god idé). Jeg anbefaler på det sterkeste å lese deler av denne boken (måtehold anyone?) - for eksempel starten og slutten!

onsdag 12. mai 2010

Kjetil Østli - Politi og Røver

I denne boken følger vi Petter Hansen (han som ble Munch-tiltalt), Johnny Brenna og forfatteren selv. En del av det jeg tok med meg fra boken var beskrivelsen fra Hansen og Brenna handler om hvordan de ser litt ned på A4-livet. Jeg har litt forståelse for det, men er også uenig. Uansett, det eksisterer en annen verden i undergrunnen. Samtidig prøver de ordentlige kriminelle å ha litt ære blant tyver ved å kontrastere egen oppførsel med simple kriminelles handlinger. Det er ok å rane en bank - det er ikke ok å rane en vanlig person. Og Brenna føler ofte at han er mer lik Røverne enn de han "forsvarer".

Et annet tema er at kriminaliteten har blitt mye hardere med tiden. Før så var det nesten litt mer lek ergo Politi og Røver. Brenna gav seg da også ettersom sentrale elementer i politiet ikke tok ransmiljøet på Østlandet alvorlig. Mao så er det ikke til å stikke under en stol at Brenna mener at NOKAS-saken lett kunne vært unngått.

Det jeg kan kjenne meg mest igjen i er å se på krim og sånn fra et akademisk ståsted. Noen ganger så er det en ganske virkelighetsfjern tilværelse i akademiske miljøer. Noen ganger savner man litt den opplevelsen av å leve i nuet eventuelt å gi litt mer faen. "Fascinasjonen" går også den andre vei. Kriminelle skulle ønske at de taklet hverdagslivet litt bedre.

Uansett, denne boken anbefales på det varmeste. Det gir et innblikk i mange tema man ikke leser om alt for mye. Også er den norsk - det er litt artig!

tirsdag 11. mai 2010

Landbruksstøtte til rare ting

"Hvilke kriterier som ble lagt til grunn da datteren til den tidligere viselandbruksministeren i Bulgaria mottok 700 000 euro i landbruksstøtte, vites ikke. Kvinnen skal eie et par selskaper, men landbruksstøtten mottok hun som enkeltperson, noe som gjør henne til den største individuelle mottakeren av landbruksstøtte i Bulgaria[...]Andre som mottok store beløp over landbruksbudsjettet i fjor inkluderer en svensk trekkspillklubb, en dansk biljardklubb, en nederlandsk kunstløpklubb og Nederlands hovedflyplass Schiphol."


WTF? Hvordan i all verden gikk dette til? Morsomme historier i hvert fall! Ikke tro at det er noe bedre i Norge.

Sitater om fattigdom

Sowell (2002: 28f)

"Who should be surprised that 60-year-olds have higher incomes and more wealth than 30-year-olds? Moreover, that was also true 30 years ago, when today’s 60-year-olds were just 30. But these are not different classes of people. They are the same people at different stages of their lives."


Sowell (2002: 225)

"There was a time when the poor stole bread to feed their children. You could understand that. But today, when riots and looting sweep through some slum, food is left unmolested while the looters—supposedly “enraged” by some injustice— can be seen happily carrying off TV sets, fancy clothes and the like."


Galloway og Mongstad (2006: 25)

"Som understreket i denne så vel som tidligere studier av fattigdom fra Statistisk sentralbyrå finnes det ikke klart etablerte og allment aksepterte definisjoner av hva som menes med fattigdom og hvordan den best kan måles."


Den Sowell-kilden heter riktignok "Controversial Essays".

mandag 10. mai 2010

Karl Pilkingtons rockbusters


Et par med jamaicanere som hint:

The Jamaican fella would love to love there, but you know, it’s a bit pricey and that - DS

The Jamaican fella wrote a review for Phoenix Nights - DC

The Jamaican fella needs an aspirin for his headache - FP

A Jamaican fella spots a boat - D

If there was a Jamaican fella on the Titanic, he might have screamed this - CD

That Jamaican fella doesn't want anything - ND

Why are them Jamaican men swinging fish around their head? - DS


Svar:

Dire Straits

Divine Comedy

Freda Pain

Dibarge

Chris DeBurgh

Neil Diamond

Detroit Spinners

Et par observasjoner og spørsmål

Det burde ikke overraske noen at NrK vil ha mer penger.

Jeg ble overrasket av at en jente i korridoren ikke hadde hørt om Adam Smith. Jeg vet ikke enda om det er henne eller meg det er noe galt med.

Johannesen hevder at Politiet tenker på statistikk i sitt virke, og da er spørsmålet - er det overraskende for folk som har sett "the Wire" og lest "Freakonomics"? Insentiver noen?

Jeg har lest halve "Ut å stjæle hester" - den virker lovende.

Det er bekymringsverdig at 1 av 4 ikke fullfører VGS på 5 år. Skal vi ikke leve mer og mer i et kunnskapssamfunn?

Hvorfor henger narkissene akkurat rundt Jernbanetorget?

lørdag 8. mai 2010

Malcolm Gladwell

Her skal jeg kommentere alle tre bøkene.

The Tipping Point - Dette er en ganske interessant bok om ting som blir veldig store veldig pluselig og uventet f.eks Airwalk, kunstgjødsel og en bok som heter "Sisterhood et eller annet". Likevel, det er nok et eksempel på "ex post" historiefortelling. Det er veldig lett å skape en plausibel historie om hvorfor ting "blows up". Det var kanskje den svakeste utgivelsen hans, men det var bra underholdning.

Outliers - Dette er en bok som forsøker å undergrave en slags deterministisk tankegang der hvor IQ sees på som hovedforklaring på suksees. Gladwell prøver å vise at det er mye mer tilfeldigheter i gjære. Ingen genier har bare slappet av til suksess. Blant annet får vi vite om Bill Gates sin ungdomstid og den utrolige tilgangen han og hans gjeng hadde til programmeringsutstyr. Vi får også vite om Beatles og hvordan de hadde spilt konserter i ekstreeeeemt mange timer før de hadde gitt ut en eneste cd. Også får vi vite at forskjellige tider gir forskjellige muligheter. Det er mange gode historier i denne boken. Altså, dette holder nok ikke akademisk mål - problemet oppstår med "confirmation bias" og "ex-post" historiefortelling. Likevel, denne boken anbefales varmt. Skal du lese noe av Gladwell vil jeg råde deg til denne.

What the dog saw - Dette er en samling av essays fra Gladwell. Igjen, veldig underholdende. Jeg liker godt å lese korte og gode historier. Blant annet har jeg kommentert litt på historien om Million Dollar Murray og om Ketchup. Gladwell fortsetter i kjent stil - altså underholdende. Tittelen er hentet fra historien om Hundehviskeren (ja han på TVN). Hvis du liker Gladwells stil så vil jeg gjerne anbefale denne, men det er jo ikke nødvendig lesing.

torsdag 6. mai 2010

Fareed Zakaria - The Post-American World

Det begynner å bli en stund siden jeg leste denne. Beskjeden er vel at Vesten og USA er bra, men nå har resten tatt igjen litt. For å forklare Vesten sin fremvekst tar forfatteren oss med til Kina (var den siste reisen på 1400-tallet?) da de sluttet å se utover. Man hører historiene, som ikke kan fortelles for ofte, om de enoooorme skutene som dro til Afrika lenge før Colombus dro ut med jolla si. Og man hører om hvordan elitene i Østen så på mange innovasjoner, som de hadde satt pris på før, som leketøy. Det innovative Vesten vokste frem. Men nå er vi altså i en post-amerikansk tidsalder. Tiden er kommet for hegemoniets "fall", akkurat som det gjorde det for Storbritannia med Boer-krigen ca. 1900. USA var suverene i 100 år. Nå er det "the Rise of the Rest".

Zakaria har mye flotte fortellinger om Kina, India og USA. Jeg ble litt svimmel da jeg ble påminnet om hvor mange det bor i Kina og India og hvor mange som utdanner seg der. Og så fortelles det om verdens oppmerksomhet når det gjelder disse landene. Interessant for en som har ganske begrenset kunnskap om Asia.

MEN det er ikke en USA-falitterklæring. Boken handler ikke om at USA på noen som helst måte har blitt "dårligere". Den er veldig positiv på vegne av USA. Jeg tror det er i denne at det står noe sånt at det fortsatt finnes i hodet til mange i verden en "American Dream", men ingen "Chinese Dream". Sant, så sant. USA og "vestlige" ideer ruler fortsatt, men vi må nok fort bli vant med tilværelsen i en mer multipolær verden!

Og uten å lukke øynene for sult og økologiske katastrofer så vil jeg, sammen med Zakaria, oppfordre alle til å huske at vi lever i den rikeste og mest fredelige verden som noensinne har eksistert!

Haruki Murakami - Hard-Boiled Wonderland and the End of the World

Dette er forfatteren bak bla Kafka på Stranden og Norwegian Wood. Jeg hadde ikke lest noe av ham før nå.

Historien i boken "Hard-Boiled Wonderland and the End of the World" tar for seg to merkelige univers. De er ganske like våre, men det er en del vesentlige forskjeller. Annet hvert kapittel foregår i hvert av disse universene. I det ene universet tar vi del i livet til en som er utdannet noe lignende programmerer. I det andre universet er han en en drømmeleser. Jeg liker ikke egentlig tanken på å lese sci-fi, men så er den egentlig ikke det heller. Det her er mer som en slags veldig utspekulerte krimroman der man forstår mer og mer etterhvert som historien går. Aner ikke hva den "egentlig" handlet om, men jeg likte boken veldig godt! Så godt at jeg leste den på en helg faktisk. Blant annet likte jeg hvor eksepsjonell og samtidig ensom hovedpersonen var. Og jeg likte selvfølgelig de forskjellige universene forfatteren beskrev for meg. Jeg likte følelsen av å gradvis forstå at det var en sammenheng mellom de to universene. Jeg likte veldig godt diskusjonen rundt et liv konstant fjernet for følelser, men heller ingen opp- og nedturer.

Anbefales på det varmeste!

Rasjonell liten jente

Jeg synes denne var litt søt: 10 år gammel jente skjønner at hun var utsatt for noe veldig usannsynlig. Jeg skulle ønske jeg var så smart. Det er jo ganske irrasjonelt å ha litt flyskrekk.

"No Legal Plunder"

No legal plunder: This is the principle of justice, peace, order, stability, harmony, and logic. Until the day of my death, I shall proclaim this principle with all the force of my lungs (which alas! is all too inadequate).
Frédéric Bastiat, The Law,1850.

Hvorfor i alle dager kan jeg i ytterste konsekvens måtte gå i fengsel hvis jeg nekter å betale toll på alt som koster mer enn 200 kroner fra utlandet? For meg er proteksjonisme noe som kan kalles lovlig plyndring.

onsdag 5. mai 2010

Kåre Willoch-sitat fra i dag

Det er stadig viktig å motvirke venstresidens trang til politisk styring også der hvor individer, uavhengige institusjoner eller kontrollerte markeder løser oppgavene best. Samtidig må man stanse populistiske krav som betyr større offentlige utgifter kombinert med mindre offentlige inntekter. Og man må hindre at populister skaper stemninger som hindrer den miljøpolitikk som verden trenger for å avverge miljøkatastrofe.


Det er det siste Willoch skriver i innlegget sitt. Det oppsummerer en god del av mine overbevisninger. Legg merke til at ordet "også" blir brukt finurlig. Altså ikke bare der de ikke-statlige aktørene løser oppgavene best, men også oppgaver som best blir løst av staten. Det er ikke automatisk sånn at staten skal gjøre de tingene den kan gjøre bedre enn andre. Heller tror jeg tror aldri at man kan bli enige i samfunnet om hva som er "best". Så kan man være konservativ, liberalist, eller hva som helst annet.

Bøker

Jeg merker at det blir litt mye om Navarsete om dagen. La meg heller ramse opp bøkene jeg har lest i det siste, samt bøker jeg skal lese:

Har lest/hørt:

Pamuk- Museum of Innocence
Murakami - Hard Boiled Wonderland and the End of the World
Zakaria - Post-American World
Gladwell - Outliers, The Tipping Point og What the dog saw...
Østli - Politi og Røver
Syse - Måtehold...
McCarthy - the Road
Lessig - Free Culture
Taleb - Fooled by Randomness
Mill - On Liberty
Levitt og Dubner - Superfreakonomics
Ariely - Predictably Irrational
Taylor - Stroke of Insight
Diamond - Collapse
En del av Bastiat


(Takk Kristian L for en del av de).

Skal lese:

Petterson - ut å stjæle hester
Taleb - Black Swan med et tillegg (forhåndsbestilt)

Liv Signe Navarsete del XXVIMXII

Jeg hørte denne kvinnen på politisk kvarter på P1 i går. Hun viste til at mange EU-land sliter. Hun viste til Spanias høyre arbeidsledighet for unge. Hun ble spurt om hun antydet at det var EUs feil. Hun svarte med å si at EU i alle fall ikke hadde hjulpet Spania ut av føre de er i. Si meg, kan ikke Liv Signe noe historie? Ringer Franco en bjelle? Samtidig er det verdt å minne om at EU, hvem nå det er, ikke er ansvarlig for hvordan det går økonomisk i et land.

Når det kom til Hellas var Navarsete glad at Norge ikke er EU-medlem. Da hadde vi måttet bidra med lån og krisepakker til landet. Helt fair det, men jeg synes det er litt usmakelig for en norsk politiker å kose seg over et annet lands politikeres udugelighet. I alle fall når man er tidligere Samferdelsminister.

Forresten så har Navarsete bachelor, eller cand.mag som det het, "innan økonomi, IKT og administrasjon".

lørdag 1. mai 2010

Observasjon

Jeg så en tjukk mann på skolen for et par dager siden. Han hadde en Pepsi Max i hånden og tok heisen opp én etasje. Det var nok for mye sukkerholdig drikke som gjorde denne mannen tjukk.

PS: Herved frasier jeg meg retten for å bli stilt til ansvar om jeg har gjort noe lignende f.eks kjøpt en potetgullpose og en Pepsi Max.

Liv Signe Navarsete del XXVIMX

Jeg er fortsatt ganske aktuell med den siste bloggposten min. Nå er hun rundt om i Norge og sprer det glade budskap om distriktenes fortreffelighet.

onsdag 21. april 2010

Liv Signe Navarsete

+

= SANT

"Byggje brua og tunnela *latter*"! Sitatet hentet fritt fra hukommelsen fra Liv Signe Navarsete da hun var Samferdelsesminister i Norge under forrige regjeringsperiode.

Sitat fra The K-man

"Does the brain control you or are you controlling the brain? I don't know if I'm in charge of mine."

Karl Pilkington

Faktisk så var det en kar som innledet sin filosofiske masteroppgave med dette sitatet. Grunnen til at jeg fant dette ut var at jeg søkte på Karl Pilkington i Google Scholar. La oss bare si at det var et passende sitat.

Marsboere og T-banen

Jeg leste Talebs "Fooled by Randomness" i påsken. Et av tipsene jeg plukket opp av boken var at hvis du lett blir provosert - tenk på andre mennesker som marsboere. Man kan ikke forvente at de kjenner til de sosiale normene vi har på jorden. En sak dukket nylig opp på Aftenpostens sider om mangelen på dannelse blant reisende på T-banen (eller var det Metroen?). Jeg legger merke til at T-banens personale ikke har prøvd seg på Talebs tips.

tirsdag 6. april 2010

Gårsdagens oppturer og nedturer

Opptur: Stabæk - Tromsø IL 0-1
Nedtur: Sheffield Wed - Bristol City 0-1
Opptur: 25% av norske 40 år gamle menn er barnløse
Nedtur: Grunnen til dette er at ingen kvinner vil ha dem

Velkommen tilbake til hverdagen etter påsken!

tirsdag 30. mars 2010

Adam Smith + Bøker + Påske

Ikke har jeg lest en hel bok av denne mannen enda, men han har mange flotte sitater. Blant annet:

"Uansett hvor selvisk mennesket synes å være, så finnes det utvilsomt i dets natur noen grunnleggende prinsipp som får det til å interessere seg for andres skjebne. Noe som får andres lykke til å fremstå som viktig for oss, selv om vår personlige vinning kun ligger i gleden over å være vitne til slik tilstand."


Ikke blir det plass til Smith denne påsken heller. I påsken skal jeg (endelig) lese John Stuart Mill sin bok "On Liberty" (du finner den gratis her), Nassem Taleb sin bok "Fooled by randomness" og Haruki Murakamis bok "Hard-boiled Wonderland and the End of the World". Kanskje får jeg ikke tid til det? Uansett blir det i den rekkefølgen.

God påske alle sammen!

torsdag 18. mars 2010

Atlee og Churchill

Visstnok var dette en sitatveksling.

Clement Atlee was standing at a urinal. Winston Churchill came in, goes to the opposite end of a long row of urinals.

Atlee: "Feeling a bit standoffish, Winnie?"

Churchill: "Why, no, Atlee. Its just when you see something large and in private hands, you try to nationalise it".


Morsomt. Dette er hentet fra Kids Prefer Cheese-bloggen.

Visste du at...

I Sverige så har det vært tryggere enn vanlig å være i trafikken i januar og februar. Faktisk så har man ikke siden 1920 sett dødsfall i trafikken synke til under 10 i løpet av en måned! I følge Freakonomics og The Local har grunnene til dette vært at

“large piles of snow at the sides of the roads, and lower speeds on roads with wintry condition[...]the winter has also meant that fewer two-wheeled vehicles, and their unprotected riders, have been on the roads.”


Rekordmåneden var på langt nær februar som "bare" krevde 7 liv. Til sammenligning krevde januar og februar til sammen 57 liv i gjennomsnitt de siste fem årene. Det er jo interessant å spørre seg om vi ser det samme i Norge?

onsdag 17. mars 2010

Førskole for ungdom?

I følge denne artikkelen står regjerningspartiene samlet rundt et forslag om å lage en slags førskole for ungdom. På spørsmål om hvor mye det koster så er svaret "ikke nødvendigvis så mye". Obskurt så viser man til Finlands 1300 elever som, jeg vet ikke hva de går på, men noe slikt som det foreslås. Akkurat hvordan man vil løse floken som skal gå opp for at denne foreslåtte førskolen for ungdom skal la seg gjennomføre det vet man ikke. Enten på sommeren eller i løpet av et halvår.

Svaret på problemer i den norske skolen er ikke nødvendigvis mer ressurser. Dessuten, er ikke disse ressursene brukt bedre på å belønne god innsats blant lærere? Eventuelt kan man benytte ekstraressurser for å motivere flinke lærere til å bli i yrket? Og hva er effekten av at disse elevene som ikke kan nok eventuelt blir holdt igjen et halvt år? I følge forskning så vil det påvirke negativt. Og om de elevene her er skoleleie fra før av - gjett hva en hel sommmerferie med skole vil gjøre for deres lærelyst. Dette lukter veldig lite gjennomtenkt, men kanskje julen kommer tidlig for Utdanningsforbundet?

mandag 15. mars 2010

Den "tredje" sektor

Russ Roberts (han fra Econtalk) tar oss med på et tankeeksperiment. Han avslutter med å spørre hva vi tror vil skje med en organisasjon som nå har mye mer penger enn før. De får nå en milliard dollar årlig fra det føderale istedetfor 10 millioner dollar i private overføringer. Kriteriet er at de har offentlige valg hvert år.

Jeg har noen potensielle svar:

1) Organisasjonen kommer til å bruke ganske mye på PR.
2) Ingen leder har insentiv for å bruke penger som har en tidsramme lenger enn 1 år. Lederen vil ha resultater fort (det er valg hvert år)! Les forresten Vox Populi sin post om korte tidshorisonter hos det offentlige.
3) Jeg tror de rike filantropene som årlig gav 10 millioner dollar slutter å gi penger til den tredje sektor. Jeg tror rett og slett at de blir crowded out.
4) Grunnen til at organisasjonen fikk masse offentlige penger var at en i styret hadde politiske kontakter.Pengene var altså ikke en gang fordelt på grunn av at man holdt på med noe nyttig - det er moralsk forkastelig.

Er det noen andre som har orket å lese posten som har noen innspill?

lørdag 13. mars 2010

Heckser/Norberg om statsstøtte

Interessant artikkel av Johan Norberg:

Varje gång någon börjar tala om "rättvis konkurrens" ska du hålla koll på din plånbok, för den är på väg att länsas. Det rådet från en amerikansk ekonom tycker jag är tillämpligt på diskussionen om statsstöd till industrin.

Som ekonomhistorikern Eli Heckscher en gång konstaterade: Antingen lönar sig ett företag och då behöver det inte något statsstöd, eller också lönar det sig inte, och då förtjänar det inte statsstöd.


Gode quotes som ikke egentlig er fra Johan Norberg...

Nasjonal Sjølråderett

I "On the Political Economy of Global Environmental Regulation" skriver John Baert Wiener at viktige land som Kina og Russland kanskje ser seg tjent med global oppvarming. Og i denne review (som avsluttes "Empathy won't save us") av en bok som handler om at mennesker har store evner for empati slås det fast at klimakrisen har geopolitiske følger. Istedenfor at alle mennesker på jord står samlet deler klimakrisen land opp i tapere og vinnere. Nasjonalstater spiller nok fortsatt en stor rolle. Det samme gjør store nasjonale bedrifter, såkalte "national champions".

Ingen kommentar

fredag 12. mars 2010

Overraskende tømmertall

Denne infoen kommer fra fotnote 164 i "On the Political Economy of Global Environmental Regulation" av John Baert Wiener skrevet i 1999:

"logging contributes only modestly to [tropical] deforestation[...]9 out of 10 tropical trees are felled for agriculture or cattle ranching. Most trees cut for their wood are used locally for timber; only 4 per cent are taken for timber, and less than a third of that material ever enters international market"


Overraskende lave tall. 1/3 av 4 prosent. Litt over 1,3 prosent altså. Det hadde vært interessant å se tall for "truede" tresorter.

TIPPELIGAEN 2010


1. Rosenborg - de vant ifjor og har forsterket laget sitt med Örlund(?) og Moldskred (Judas). Umulig å ikke tippe disse på topp.

2. Stabæk - kan ikke si noe annet enn at disse er veldig gode. Nå har de fått inn en Diogo som virker veldig god. De er altså bra i alle ledd. Rogne dro til Celtic, det var overraskende og kult. Spent på når Nannskog skal begynne å bli gammel

3. Viking - nå har de endelig stablet sammen et godt lag. Myhre ut og Jarstein (som jeg synes er god) inn. Nevland tilbake i sommer. Han tror jeg blir en hit. Mange gode spillere. Tror det løsner.

4. Molde - desverre. Thioune er alt for god for TL og blir derfor solgt til sommeren. Har fått inn mange nye afrikanere. Veldig bra halvveis uti igså selger de unna de beste spillerne. Igjen står bare gamlinger (de tre H'ene - Holm, Hoseth, Hestad).

5. Brann - får det ikke til i år heller. Steinar Nilsen drar i år (Judas).

6. Tromsø - hvem skal score målene? Vet ikke, men TIL kommer til å slippe inn få. Inn: Mourad, Björck, Kara, V Bråthen, Drage, North. Ut: Moldskred, Huusko, Knudsen, Lindpere, T Reginiussen.

7. VIF - det blir ikke suksess i år heller. M Andresen får vel ikke sparken i år heller (pga penger har det blitt påstått). Syk mann (påstår noen). Moa burde de solgt når de hadde muligheten.

8. LSK - kommer til å skuffe litt. Tarik Elyonnussi (vet ikke hvordan det skrives) blir en skuffelse.

9. Odd - Gratulerer med TLs mest irit trener i Fagermo. De blir jo absolutt å regne med, men blir nok ikke undervurdert som i fjor.

10. Start - lykke til Årst. Jeg tror Bolanos bare var et blaff. Jeg tror og håper Hulsker får flere røde kort i år. Ikke minst synes jeg Stokkelien er spennende. De blir middelhavsfarere.

11. Strømsgodset - Hjemmesterke, men de må begynne å vinne bortekamper om de skal ha noen sjans. Marcus Pedersen er en veldig spennende spiller. De kommer nok til å merke at Winsnes er borte.

12. Aalesund - har ett ess i erme med Aarøy. Roberts er ganske god når han vil. Dette er kanskje laget som positivt overrasket meg mest når jeg så de hjemme mot TIL. For en stå-på-vilje! Men det holder ikke lenger enn til en tolvteplass. Mye underholdningsverdi med Rekdal også. "Du e en alkis. Ta også drikk litt mer da."

13. Haugesund - jeg kan lite om disse. Sørum er jo god.

14. Hønefoss - Se over. Lafton 4 life.

15. Kongsvinger - se over. De går ned igjen. De har fått inn Myhre. Det er ikke bra. Skogheim, Frigård, Tran, Francis 4 life.

16. Sandefjord- vanskelig å tenke seg et mindre sjarmerende lag (unntatt Odd og Ham Kam). Nå er Eirik Mjelde borte. Det blir klart Adecco på Komplett.no Arena neste år.

Tippeliga-tips

WATCH THIS SPACE!!!

Her kommer det i løpet av dagen et lite gjennomtenkt og kunnskapsfattig tips til hvordan Tippeligaen kommer til å se ut når den er ferdig!

torsdag 11. mars 2010

Fleibete Abekatt

Tobin Tax?

Europaparlamentet stemte for her om dagen, men land i Rådet kan legge ned veto tror jeg. Det er en ganske stor sak ettersom man ønsker at Tobin-skatten skal gå direkte til EU. Altså skatter banker til EU. Det er kontroversielt.

Sjekk denne videoen for:


Et av argumentene mot er at et unilateralt trekk fra EU sin side kan jage bort business. Jeg har på følelsen at det ikke går i gjennom, men spennende er det!

Interessekonflikt

Denne dama,Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, er jo en vandrende interessekonlikt. Jeg vet ikke hvordan det funker, men hastesaker på oppdrett? Det høres ikke riktig ut. Lenge side vi har hørt noe om lakselusa forresten.

onsdag 10. mars 2010

"Også i verdens rikeste land" aka "Gi Carl og Siv en sjanse!" 10.03.10

Apropos infrastruktur. Æææsj. Rart at drikkevannet er like rent som vannet man får kjøpt på flaske, men men. Det er bare å stemme FrP ved neste valg + bruke litt av oljefondet for å fikse det.

Veier og Kleppa

Rapporter kan melde om en alt for liten satsing på infrastruktur i dette landet. Det er litt søkt om man skal tro Leif Helland og Rune Sørensens forskning som viser at mye av det offentlige veibudsjettet er politisk bestemt. Det provoserer meg litt at det er en Senterparti-representant er Samferdselsesminister mens rapporten sier at vi har satset for lite på "samfunnets hovedpulsårer" i årevis. Akkurat som om hun bryr seg om det - sånn egentlig. Jeg vet at alle partier er like ille, men jeg klarer ikke å glemme Navarsete fra samme parti når hun var Samferdselsesminister - "byggje bruar og tunnele - hahaha" (alt tatt fritt etter hukommelsen). Mens ulykker og manglende kvalitet på hovedstrekninger ble ledd bort og møtt med noe uforståelig mumling.

Så, nå har jeg roet meg. Jeg er offer for populisme av og til.

tirsdag 9. mars 2010

En økonom som skriver om ting jeg skulle ønske jeg skrev om

Peter Leeson. Han har blant annet skrevet en dekl om pirater, braveheartfolk, utviklingsspørsmål og Somalia. I tillegg er han bare tre år eldre enn meg. Jeg sitter bare med den usle bloggen min og kalde masterføtter.

"Også i verdens rikeste land" aka "Gi Carl og Siv en sjanse!" 09.03.10

Mange norske elever ønkser å studere i et annet land. Er ikke det rart all den tid vi er det beste stedet i verden å leve?!

Flere menn ønsker å bli lærere

Det er veldig hyggelig at læreryrket har økt litt i status. Samtidig tar det litt av når Dagbladet melder at "Menn stormer klasserommene". Læreryrket er fortsatt preget av å være et tilsynelatende lavstatusyrke. I samme Dagbladet-artikkel trekkes det nemlig frem at en undersøkelse viser at:

[...]av alternativene i spørreundersøkelsen er det bare saksbehandler i offentlig sektor og butikkmedarbeider som kommer dårligere ut på statusoppfatning.

«Slitsomt», «dårlig lønn», «kjedelig», «stress og bråk» er de mest framtredende, negative nøkkelordene nevnt.


Jeg ble litt overrasket av at saksbehandler i offentlig sektor kom så lavt.

lørdag 6. mars 2010

Somalia

I sitt studie av Somalia finn Leeson ut at om en regjering er ille nok så kan den ha negativ effekt for landets innbyggere. Somaliere er, som artikkelen heter, Better Off Stateless.
Abstract:
Could anarchy be good for Somalia’s development? If state predation goes unchecked government may not only fail to add to social welfare, but can actually reduce welfare below its level under statelessness. Such was the case with Somalia’s government, which did more harm to its citizens than good. The government’s collapse and subsequent emergence of statelessness opened the opportunity for Somali progress. This paper uses an “event study” to investigate the impact of anarchy on Somali development. The data suggest that while the state of this development remains low, on nearly all of 18 key indicators that allow pre- and post-stateless welfare comparisons, Somalis are better off under anarchy than they were under government. Renewed vibrancy in critical sectors of Somalia’s economy and public goods in the absence of a predatory state are responsible for this improvement.

Bilder fra krig

Fascinerende. Så fjernt fra min virkelighet.

Hvordan morgendagen ser ut vet ingen...

Ok, unntatt Karl Pilkington. Her er noen bilder og forklaringer av gårsdagens jobber.

Japan

Vi, som i noen fra klassen og meg, diskuterte Japan her om dagen. Hva er det som er så galt med Japan? Det er helt sikkert ganske mye feil med det landet der, men ut i fra økonomiske analyser og uttalelser skulle man tro at Godzilla virkelig eksisterer (er det ikke i Japan den er?). Teorien om at japanske turister egentlig er statsansatte som reiser rundt for å opprettholde statusen til Japan ble også diskutert. Hovedspørsmålet er der fortsatt: Hva er det som er så forferdelig med Japan?

Økonomi in play

Litt kul oppsummering av interesser

Det er snakk om et angivelig forslag om å stoppe alkohol- og tobakksalg ved hjelp av taxfree. I følge artikkelen vil AP ha mer skattepenger, SP vil at flyplassene i dette vidstrakte land skal holdes åpne, og SV ønsker ikke at folk skal fly egentlig. Og jeg som trodde det var helsemessige årsaker bak alkohol- og tobakksavgiftene.

Mobilbruk på verdensbasis

Her er bare noen land, men det er likevel interessant. Jeg kan avsløre at Puerto Rico er på topp. Tatt i betraktning landets mobilbruk så er det nesten rart at det får tid til noe annet. Verden har søren meg forandret seg mye de siste 10 årene.

fredag 5. mars 2010

Hva påvirker elevens læringsmiljø?

I følge Elevundersøkelsen som Oxford Research har satt sammen ser det sånn ut:

Det burde jo være grei skuring det her!

Les om rapporten her.

Hjernevask

Det virker som om hun kjønnsforskeren fra Hjernevask på mandag forsøker å ro seg unna her. Hun fikk mulighet til å uttrykke seg klart om kjønnsforskjeller synes jeg. Det er bra at det blir avdekket når forskere kler seg i keiserens nye klær.

Forresten så ble jeg positivt overrasket av Hjernevask på mandag. Hvor dypt kan man forvente at vanlige folk setter seg inn i komplekse spørsmål? Jeg synes formatet er bra jeg.

torsdag 4. mars 2010

søndag 28. februar 2010

Madagaskars tekstilbransje

Jeg visste ikke at USA hadde trukket tilbake denne avtalen! Trist for dets innbyggere.

Statseid matvarehandel?

For å få litt større horisont på saker og ting har jeg bestemt meg for å følge med litt på norske venstresideblogger. Noe av det aller første som møtte meg var et kall for å la det offentlige ta over matvarehandelen. Grøss. Her er hva sekretariatslederen i SVs stortingsgruppe skriver:
Det eneste som virkelig kunne gjort vei i vellinga, hadde vært en ny, non-profitt matkjede.

Det kunne betydd mer utvalg og bedre kvalitet, men først og fremst at prisdifferansen mellom produksjonskostnader for produsentene og salgspris ut til kundene hadde vært mye mindre enn de er i dag.

Sannsynligvis burde den vært offentlig eid, av hensyn til målet, og av hensyn til å gi kjeden en finansiell sikkerhet i ryggen.


Så; ved å gjøre matvarehandelen statseid så hadde man fått bedre utvalg, bedre kvalitet og billigere priser. Det er så mye feil der, men det holder vel med et "så rart at det ikke fungerte veldig bra i østblokklandene da".

onsdag 24. februar 2010

Veldig bra om utviklingsland og privatskoler

Artikkelen finner du her. Det minner meg litt om Bastiats "What Is Seen and What Is Not Seen". For veldig mange så er ikke gratis offentlig skole "gratis". Private skoler kan altså fylle et behov i mmindre utviklede land selv om de tar betalt fra fattige. De menneskene som velger å sende barna sine på privatskoler blir ikke tvunget til det, men gjør det i hovedsak fordi det er "billigere" enn det grati alternativet.

"Også i verdens rikeste land" aka "Gi Carl og Siv en sjanse!" 24.02.09

Innlagt med vondt kne - døde! Denne korte historien er faktisk verdt å lese. Det minner meg om at det før i tiden lønnet seg å være religiøs - det holdt deg unna leger.

tirsdag 23. februar 2010

Snakker Roar Flåthen om samer?

"Reinholdere" ble inkludert i gruppen som ikke tjener like godt som bakgrunnen skulle tilsi. Kilde: NrK Dagsrevyen.

"Også i verdens rikeste land" aka "Gi Carl og Siv en sjanse!"

Det er godt mulig at dette blir en gjenganger. Her postes ting som ikke burde skje i verdens rikeste land eller med andre ord ting som ikke hadde skjedd om Carl og/eller Siv styrte landet.

I dag:

50 togpassasjerer innesperret to timer i Oslo-tunnelen i morges.

søndag 21. februar 2010

Om økologisk melk

Tydeligvis så kjøper ikke nordmenn nok av det. Kilde: Kveldsrevyen på NrK. Tine og noen norske bønder mener dette. De tror ikke det har noe med pris å gjøre selv om økologisk er tre kroner dyrere literen. Det er en prisforskjell på 20 prosent, men det er veldig forståelig at den koster mer. Faktisk var jeg overrasket at forskjellen er såpass liten. Det mer oppsiktsvekkende er at det er Tine som bestemmer prisen. Det var i alle fall det jeg fikk inntrykk av. Om de bestemmer prisen og tjener mer på vanlige melkeprodukter - hvorfor skal de pushe økologisk? Er det politisk bestemt at vi skal kjøpe mer økologisk? Norsk landbrukspolitikk generelt er syk, men verden av norsk økologisk meieriproduksjon tror jeg er enda rarere.

Om "Foreign Aid"

"The consensus that aid has failed is nearly universal among those who look at the data. Perhaps the most important recent statement of this conclusion is William Easterly’s account of both the history and the evidence on foreign aid (Easterly 2003, 2006, 2009)."

Dette er skrevet av Andrei Shleifer (mao en såpass kjent kar at han er i POLECON-pensumet) i 2009. Det eneste gledelige med dette er at tankegangen min ikke er helt feil.

Morsomme quotes

"A dog is not intelligent. Never trust an animal that's surprised by its own farts."

Frank Skinner (han ene som synger "Three Lions on the Shirt...")

"True terror is to wake up one morning and discover that your high school class is running the country."

Kurt Vonnegut. Det får en til å tenke litt.

torsdag 18. februar 2010

Kvotering på Politihøyskolen

Denne artikkelen i Aftenposten peker på at det har oppstått et "moralpoliti" innad på Politihøyskolen. Enkelte elever blir mobbet ettersom de kommer inn på grunn av kvotering og ikke tilfredstiller de opprinnelige kravene. Det hele synes å undergrave respekten for yrket. At man kan lempe på norsk- og fysiske krav er betenkelig spør du meg.

Det er en enda en historie å fortelle. I følge tre politistudenter så er det visstnok tre grupper man ønsker å se i politiuniform. Den sistnevnte kom overraskende på meg.

"Hverken Kolstad, Mikael Rahmanian, Simon Haveland eller Magnus Kock fikk dispensasjon fra kravene da de kom inn på skolen. De går i tredje klasse, mens det var i fjor at skolen begynte å gi mange dispensasjoner. Totalt ble 67 av 552 studenter tatt opp på særskilt grunnlag i fjor. Kock peker på at det ikke bare er personer med minoritetsbakgrunn blant disse, men også kvinner og personer fra distriktene".


Med andre ord er det tre grupper som kvoteres inn i polities: Folk med minoritetsbakgrunn, kvinner og folk fra distriktene. Som jeg skrev overfor, det siste overrasker meg. Hvis det er sant så er det mildt sagt overraskende. Samtidig er det utrolig kjipt for de mennesker som er kvinner, har minoritetsbakgrunn eller kommer fra distriktene som faktisk har oppfylt det som kreves for å komme inn på Politihøyskolen.

Kjønnsdiskrimering mot menn?

I Australia har to forskere i alle fall funnet ut at damer får flere "callbacks" fra arbeidsgivere enn menn med prikk lik CV. Det burde "vi" tåle.

onsdag 17. februar 2010

Smart om å lære av andre land

Hentet fra side 4-5 av Dani Rodriks bok "One Economics, Many Recipes: Globalization, Institutions, and Economic Growth" fra 2007.

"Learning from other countries is always useful[...]But straightforward borrowing[...]of policies without a full understanding of the context that enabled them to be successful[...]is a recipe for disaster."

Hvorfor er "brain drain" bra for Afrika?

I denne korte bloggartikkelen vises det til fire årsaker til hvorfor brain drain er bra for Afrika:

1) Det er bra for de som drar som får en høyere livskvalitet.
2) Remittances, eller overføringer fra den personen som har dratt, til denne personens familie.
3) Brain circulation - folk kommer altså hjem igjen. Det de tar med seg er nye kunnskaper og ferdigheter.
4) Brain gain - eller Kofi Annan-effekten som det visstnok blir kalt. At folk lykkes motiverer unge mennesker til å tilegne seg ferdigheter.

Veldig interessant denne. Jeg synes den nye spilleren til Tromsø IL symboliserer de to første i alle fall. Han tilfredstiller kanskje ikke Kofi Annan-effekten før han eventuelt kommer til en større liga.

tirsdag 16. februar 2010

Tore Sanner

Fy søren så gammel han er! Og fy søren så svak argumentasjon han har. (Kilde: Jeg så ham på NrK 1).

Forresten! Hva sier organisasjonen Tobakksfritt (som Tore Sanner er leder av) til rulletobakk? "Rullings. Kommer senere...". Kryptisk og mystisk.

mandag 15. februar 2010

Fint sitat om planning PART II:

Fra samme artikkel:

"Market socialism requires a shift in the discipline of economics from understanding the workings of the economy to attempting to plan the economy[...]Economists are no longer students of economy but become active players—engineers who plan economic activity."

Visste du at...

De fleste fotgjengerulykker skjer ved fotgjengeroverganger? (kilde: What the dog saw... av Malcolm Gladwell)

At det er større sjanse å dø beruset som en fotgjenger enn en bilkjører. I USA vel og merke. (kilde: Superfreakonomics)

Fint sitat om planning:

"Hayek’s reasoning for why planning cannot work is not limited to the problem that the information required for the task of coordinating the plans of a multitude of individuals is too vast to organize effectively. The knowledge utilized within the market by entrepreneurs does not exist outside that local context and thus cannot even be organized in principle. It is not that planners would face a complex computational task; it is that they face an impossible task because the knowledge required is not accessible to them no matter what technological developments may come along to ease the computational task."


Dette er hentet fra "High Priests and Lowly Philosophers: The Battle for the Soul of Economics" av Peter J. Boettke, Christopher J. Coyne og Peter T. Leeson fra 2005. Teksten handler om mye. Og mye går over hodet mitt. Teksten handler om at økonomer burde ta seg selv mer uhøytidlig og se sine egne begrensninger. Noe informasjon er ikke tilgjengelig. Med andre ord så bør man være skeptisk til økonomer som har store planer. Det hele minner meg om en spøk som Professor Roberts dro på Econtalk. Spørsmålet var "hvordan kan man vite at en makroøkonom har sans for humor?". Svaret er "han/hun bruker desimaler".

Enda en norsk flause i OL

VM på ski i Oslo nærmer seg

Kanskje det er derfor man trenger mer penger? I alle fall så skal gratis parkering i Oslo vurderes avgiftsbelagt. (Kilde: TV2 Nyhetskanalen)

søndag 14. februar 2010

Bastiat-sitater på en søndag

Dette sitatene fra "What Is Seen And What Is Not Seen" av Bastiat minner meg litt om "Jeg, en blyant":

For a man, when he gets up in the morning, to be able to put on a suit of clothes, a piece of land has had to be enclosed, fertilized, drained, cultivated, planted with a certain kind of vegetation; flocks of sheep have had to feed on it; they have had to give their wool; this wool has had to be spun, woven, dyed, and converted into cloth; this cloth has had to be cut, sewn, and fashioned into a garment. And this series of operations implies a host of others; for it presupposes the use of farming implements, of sheepfolds, of factories, of coal, of machines, of carriages, etc.

[...]thanks to that readiness to associate which is the distinctive characteristic of our species, these operations have been distributed among a multitude of workers, and they keep subdividing themselves more and more for the common good to the point where, as consumption increases, a single specialized operation can support a new industry. Then comes the distribution of the proceeds, according to the portion of value each one has contributed to the total work. If this is not association, I should like to know what is.

Note that, since not one of the workers has produced the smallest particle of raw material from nothing, they are confined to rendering each other mutual services, to aiding each other for a common end; and that all can be considered, each group in relation to the others, as middlemen.

Do we, then, need a socialist, under the pretext of planning, to come and despotically destroy our voluntary arrangements, put an end to the division of labor, substitute isolated efforts for co-operative efforts, and reverse the progress of civilization?

Litt Econtalk-reklame på en søndag

Jeg liker jo Econtalk.org veldig (og anbefaler det til alle som har en hjerne). Faktisk liker jeg det så godt at jeg gjerne går tilbake og hører på gamle podcaster. Jeg vil gjerne anbefale alle å høre på podcasten med Taleb on Black Swans. Der får vi blant annet høre at kasinoet som Siegfried og Roy jobbet på sin største monetære utgift var i forbindelse med at en av S og Rs tigre angrep enten S eller R. Uforutsett utgift - jeg sier som Sarah Palin - you betcha.

Man diskuterer et paper som fant at mennesker som ser et uklart bilde av en hund som blir skarpere i løpet av fem skarpheter har større sjanse til å se at det er bilde av en hund enn de som får samme skarphet ved hjelp av ti skarpheter. Bla bla bla. Hør på den!

Econtalk blir gitt ut hver mandag! Sjekk også ut biblioteket der.

Spørsmål om brus

Har inntaket av brus kvalitetsmessig best av at man kontinuerlig tar en slurk og tar på korken? Eller holder brusen seg best når du heller den i et glass?

lørdag 13. februar 2010

Endelig

Adolf Hitler slår tilbake mot alle parodiene av ham.



Hentet fra Kids Prefer Cheese

Darwin-prisen

Denne har dere sikkert hørt om. Den går til den person som det år har gjort genene til mennesker en stor tjeneste ved å dø. Bevis: måten denne personen går bort. Et helt tilfeldig eksempel fra i fjor: Belgisk politi fant en mann nedstukket på motorveien samt en brennende bil. Det skulle vise seg at en belgier forsøkte å få forsikringspenger ved å stikke seg selv med kniv og sette fyr på sin egen bil. Problemet var bare at han døde av stikkskadene.

Høy BMI = bedre overlevelsessjanse i trafikken

I alle fall om man har bilbelte på seg. Dette gjelder for menn vel og merke! Damer skal holde seg normale i BMI-forstand. Så husk, hvis du er mann: Bruk belte, og gjerne spis litt ekstra før du skal på en lang biltur. Historien er hentet fra Freakonomics-siden.

torsdag 11. februar 2010

Steder jeg er glad jeg ikke bor

De minst frie stedene i verden. Legg forresten merke til dette bildet av Hviterusslands diktator Lukashenko og vår egen Rybak.



(Hviterussland er på plass nummer 11)

Rar historie fra virkeligheten

Nå skal Frankrike selge marinefartøy til Russland. Jeg vet ikke hva som er mer overraskende: at Frankrike ønsker å selge avanserte marinefartøy til Russland - eller at Russland trenger å kjøpe avanserte marinefartøy fra Frankrike.

Hjemløse og litt ketchup

Etter å ha hørt/lest halve What the Dog Saw and Other Adventures av Malcolm Gladwell sitter jeg igjen med masse rart. En av tingene er om hjemløse i USA. Først og fremst er det verdt å bite seg i at de aller fleste ikke er permanente hjemløse. Faktisk er majoriteten kun hjemløse én dag. Det er ikke så sykt. Det overraskende er hvor mye de resterende koster samfunnet. Selvfølgelig er det trist at et liv tilbringes på gaten. Det overraskende er å faktisk se på summene det koster å behandle disse personene.
It cost us one million dollars not to do something about Murray
sier en av de som kjente "Murray" i boken. Han mener det bokstavelig. Det kostet samfunnet mange millioner å ikke gjøre noe med denne Murray. Budskapet er at det "lønner seg" å sette inn mange ressurser for å gjøre noe med problemet snarere enn å kun håndtere det. Fascinerende stoff.

PS: Av denne boken har jeg også lært om ketchupens perfeksjon. Salt, søtt, syrlig og fylde(?) i ett. Det setter barn i stand til å kontrollere måltidene sine (feks når de får fisk kan de ta litt ketchup på så glir det ned).

onsdag 10. februar 2010

Emballasje

Jeg kom over en tankevekkende artikkel om emballasje på freakonomics-siden. Det fikk meg til å tenke litt nytt på saken. I hvert fall fikk det meg til å tenke på de positive effektene av emballasje. Han glemte og at man sparer mye tid, penger og frakt ved hjelp av å ha feks firkantede bokser til ting og tang. For å si det sånn; det ville vært et helvete å jobbe på lager om det ikke fantes emballasje.

Magnus Carlsen ligner på søsteren...


eller var det omvendt?

Jeg døper dere PIGS

Portugal, Italy, Greece and Spain.

Ikke noe særlig kallenavn. Nå har vi BRIC-landene og PIGS-landene.

tirsdag 9. februar 2010

Viseborgermestere say the darndest things

Fra Kievs viseborgermester fikk vi høre at Janukovytsj ikke er en voldtektsmann. Det er visstnok mange kvinner som kan ønske seg frivillig samleie med ham (Kilde: Nrk). Hun burde vite det for hun er kvinne selv.

Gratulerer med mulig seier forresten. Heia Oransjerevolusjonen! Ehh...

Norsk - Engelsk

Et spørsmål til sidemannen i redistribusjonstimen i dag: "Vet du hva uføretrygd heter på engelsk?"

Museum of Innocence av Orhan Pamuk

Jeg har akkurat blitt ferdig med boken Museum of Innocence skrevet av Orhan Pamuk. Her følger ikke en lang vurdering av boken, men noen tanker. For det første er det litt fint å lese om kjærlighet. Vanligvis blir det mye krig og fred og sånn. For det andre er det en utrolig trist historie egentlig. For det tredje er den kanskje litt for lang, men lengden hadde en slags effekt på meg. For det fjerde så skriver Orhan Pamuk mye bedre enn de forfatterene jeg er vant til. Alt Pamuk beskriver blir levende. For det femte er denne boken kanskje et minne om at ting forandrer seg hele tiden og til slutt er det i alle fall noen det ikke er noen spor igjen av...Jeg kjenner ingen som har lest boken og dermed er det nok ingen som forstår hva jeg mener. Uansett, denne boken var veldig fin.

fredag 5. februar 2010

Genial oppfinnelse



Nå har vel jeg aldri opplevd å få matpakken stjålet av noen men...

Hentet fra Marginal Revolution.

Forresten er det bare tre dager siden jeg så en mann med en svart t-skjorte med en ulv på som motiv.

NSB

De var bare 3-4 minutter forsinket i går. Jeg lurer på hvor lang tid det tar å komme seg til Kongsberg utenom rushtraffiken. Fortalte jeg forresten at vi kan forvente at "togkaoset" fortsetter hvis vi ikke gir NSB mer penger? Det er greit all den tid kundene får 8 kr i avslag per time NSB er forsinket. Forresten var det virkelig kaldt og hvitt i år.

onsdag 3. februar 2010

Toyotas gasspedaler

Det høres veldig rart ut. Toyota lager biler som har gasspedaler som henger seg opp?! P. J. O'Rourke beskriver noe lignende i "Parliament of Whores". Det høres, som den gang, ut som x antall dårlige sjåfører med dårlig oppfinnsomhet.

mandag 1. februar 2010

Afghanistan og dets grupperinger




Dette er hentet fra William Easterly sin blogg Aid Watch. Bildet illustrerer hvor vanskelig det er å forholde seg til en stat i Afghanistan/Pakistan-området. Det er så mange samlede klaner, klaner og familier å holde styr på. Det blir ikke et velfungerende demokrati der med det aller første. Og om våre styrker skal klare "å vinne freden" der så er det gjennom å kjøpe de forskjellige gruppene tror jeg. Det hadde vært interessant å se flere slike kart fra flere land!

PS: Hvis du trykker på det så vises hele bildet.

søndag 31. januar 2010

Gresk tragedie

Kommer EU til å gi "nødhjelp" til Hellas? Det er en veldig interessant artikkel. Mange spørsmål dukket opp i hodet mitt når jeg leste den. Hvordan virker det på alt at det er en sosialdemokratisk leder ved roret i Hellas? Blir det lettere politisk å forsvare kutt i det offentlige? De statistiske byråene i Hellas må også være ganske politisk styrte for å rapportere et underskudd på 6 % når det reele tallet er 12,7 %.

Freakonomics

I følge to forskere ved navn Zinman og Zitzewitz rapporterte skisteder i USA og Kanada i gjennomsnitt 23% mer snø en statlige værstasjoner. Det hadde vært interessant å gjøre en lignende undersøkelse i Norge. Eller er det ikke selvrapportering her i landet?

(hentet fra Marginal Revolution-siden)

fredag 29. januar 2010

Power corrupts, absolute power corrupts absolutely

Les denne artikkelen fra the Economist om du har noe interesse for hvorfor maktpersoner synes å gjøre dumme ting. Vi trenger et The Daily Show with Jon Stewart i Norge!

President Zumas kone(r)

Han har tre av de! Visst er han heldig. Oppe i alt det her så skal vi vel være glad for at Zuma ikke er kinesisk (der hvor damer er en seriøs mangelvare).

Den verste jobben i Norge

Læreryrket. Det er lite lønn, mye mobbing og vold, tid er en mangelvare. Dette har ført til at yrket har mistet en del av sin anseelse og status. Var det ikke sånn det hang sammen?

Avatar

Eh, er det ikke spoiler alert man pleier å skrive her?

Denne filmen har vakt stor oppmerksomhet. Av en eller annen grunn så har også folk som ikke anmelder film viet mange linjer. Kristian Meisingset fra Minerva har pekt på hvor skjevt ut Mannen kommer ut i filmen. Overskriften er "Den sterke, følsomme kvinnen". Fokuset for de "libertarians" som diskuterer filmen er mer dens tema hva angår eiendomrettigheter. Det er visst noe som har kommet frem i Kina óg (uten at jeg orker å legge ved kilder til verken det første eller det siste).

Personlig sines jeg filmen var en av de bedre filmene jeg har sett i det siste. Det eneste jeg reagerte på var filmens forherligelse av å leve slik Navi-folket gjør. Men det er en film vi snakker om. Det er samtidig litt morsomt og litt skremmende at folk kan se på samme film og få såpass forskjellige inntrykk. Om jeg hadde lest flere blogger fra venstresiden (noe Kristian har skrevet litt om) hadde sikkert mange nye tema dukket opp.

Se Avatar, Inglorious Basterds og egentlig Up In the Air også. Forresten er Where the Wild Things Are er litt oppskrytt.

torsdag 28. januar 2010

Børge Brende

Norske selskaper har mye å bidra med. Tenk på planleggingen av jobbene i et helt samfunn, tilføyer Brende.


Og det er ikke tatt ut av kontekst. Sa noen "planners"?

Anbefaling

De fire første sangene på den nye John Mayer cden "Battle Studies" er bra. Resten er så der.

Dagens pre-bakterieteori spørsmål

Hvorfor vaske seg om man ikke er skitten?

onsdag 27. januar 2010

For de der ute som ikke har fått det med seg:

Datalagringsdirektivet

Jeg er veldig glad for at vi slipper FRA-lovgivningen som de har klart å koke sammen i Sverige. I Norge tar man nå stilling til datalagringsdirektivet. Jeg tror jeg synes det er en dårlig idé. Hovedgrunnen er at jeg synes det er feil å overvåke mennesker. Det virker som om det er noe overvåkning fra før av, men datalagringsdirektivet vil tvinge selskaper til å fortsette det. En av konsekvensene er nemlig at selskaper må fortsette å overvåke noe mange gjør på grunn av spesifisert regning. Samtidig er det slik at teknologoien fører oss den motsatte vei av datalagringadirektivet. Teknnologien åpner mer og mer for at vi betaler per måned istedenfor per minutt. Dét er allerede veldig vanlig for internettregninger.

Hvis vi skal bruke Reservasjonsretten i EØS-avtalen så er nå en ganske god anledning synes jeg. Viktigere er det dog at vi må takke ja eller nei til det. Direktivet er allerede lagd i Brussel uten at vi har hatt stor anledning til å påvirke det.

Les det her fra Snoen. Det er en oversikt lagd av en person som ikke helt vet hva han mener.

Oslo Høyre har sagt nei. Jeg vet ikke hva de bestemmer seg for på Stortinget. Altså, Ap trenger støtte fra H.

Morsom side

Om du har et ønske som du aldri gjør noe med. F.eks gå ned i vekt. Å lage en kontrakt på det er kanskje interessant? Det kan du gjøre på www.stickk.com. Jeg trenger det ikke akkurat nå, men det synes nyttig. Og om du hører/leser Dan Arielys "Predictly Irrational" så vet du at det kan hjelpe å love bort noe.

Monkey News

Nå er det sjimpanser det er snakk om. De heldige av oss husker at Karl Pilkington har snakket om en sjimpanse som var veldig god med kamera. Vel, BBC kommer til å vise frem på TV hva noen sjimpanser har klart å filme.

Jeg skulle ønske at jeg ikke hadde hørt om Karl Pilkington. Da hadde jeg hatt mye god underholdning å glede meg til. Du kan finne ham med nytt vrøvl om The Human Body på den nylig utgitte "The Ricky Gervais Guide to..."