torsdag 6. mai 2010

Fareed Zakaria - The Post-American World

Det begynner å bli en stund siden jeg leste denne. Beskjeden er vel at Vesten og USA er bra, men nå har resten tatt igjen litt. For å forklare Vesten sin fremvekst tar forfatteren oss med til Kina (var den siste reisen på 1400-tallet?) da de sluttet å se utover. Man hører historiene, som ikke kan fortelles for ofte, om de enoooorme skutene som dro til Afrika lenge før Colombus dro ut med jolla si. Og man hører om hvordan elitene i Østen så på mange innovasjoner, som de hadde satt pris på før, som leketøy. Det innovative Vesten vokste frem. Men nå er vi altså i en post-amerikansk tidsalder. Tiden er kommet for hegemoniets "fall", akkurat som det gjorde det for Storbritannia med Boer-krigen ca. 1900. USA var suverene i 100 år. Nå er det "the Rise of the Rest".

Zakaria har mye flotte fortellinger om Kina, India og USA. Jeg ble litt svimmel da jeg ble påminnet om hvor mange det bor i Kina og India og hvor mange som utdanner seg der. Og så fortelles det om verdens oppmerksomhet når det gjelder disse landene. Interessant for en som har ganske begrenset kunnskap om Asia.

MEN det er ikke en USA-falitterklæring. Boken handler ikke om at USA på noen som helst måte har blitt "dårligere". Den er veldig positiv på vegne av USA. Jeg tror det er i denne at det står noe sånt at det fortsatt finnes i hodet til mange i verden en "American Dream", men ingen "Chinese Dream". Sant, så sant. USA og "vestlige" ideer ruler fortsatt, men vi må nok fort bli vant med tilværelsen i en mer multipolær verden!

Og uten å lukke øynene for sult og økologiske katastrofer så vil jeg, sammen med Zakaria, oppfordre alle til å huske at vi lever i den rikeste og mest fredelige verden som noensinne har eksistert!

Ingen kommentarer: