søndag 14. februar 2010

Litt Econtalk-reklame på en søndag

Jeg liker jo Econtalk.org veldig (og anbefaler det til alle som har en hjerne). Faktisk liker jeg det så godt at jeg gjerne går tilbake og hører på gamle podcaster. Jeg vil gjerne anbefale alle å høre på podcasten med Taleb on Black Swans. Der får vi blant annet høre at kasinoet som Siegfried og Roy jobbet på sin største monetære utgift var i forbindelse med at en av S og Rs tigre angrep enten S eller R. Uforutsett utgift - jeg sier som Sarah Palin - you betcha.

Man diskuterer et paper som fant at mennesker som ser et uklart bilde av en hund som blir skarpere i løpet av fem skarpheter har større sjanse til å se at det er bilde av en hund enn de som får samme skarphet ved hjelp av ti skarpheter. Bla bla bla. Hør på den!

Econtalk blir gitt ut hver mandag! Sjekk også ut biblioteket der.

4 kommentarer:

Anonym sa...

For en god risk-analyst er det ingenting som heter uforutsett. Alt er bare mer eller mindre sannsynlig. Talab har et poeng i at Optimal Portfolio Theory og lignende instrumenter underestimerer sannsynligheten for store svingninger, men dette er noe som kan bedres. Her mener jeg økonomer har mye å lære av fly-ingeniører.

Tom O. Johnsen sa...

Hei Anonym. Hør gjerne på den nyere podcasten til Taleb på Econtalk. Den handler om hvorfor vi fikk en finanskrise nå. En av ideene hans er nettopp at portfolioer alltid vil underestimere sjansen for krise ettersom ingen krise er den andre lik. Hver krise er altså unik. Det har jeg fått inntrykk av er litt greien med flyingeniør-ting også. Man lærer veldig mye av ulykker. Derfor blir en lignende ulykke med et lignende fly mer usannsynlig. Om man leser Malcolm Gladwell så er det også sånn at konsumenter velger litt risiko for reduksjon i pris. Riktignok er det færre ulykker enn før, men sikkerheten er ikke maks av det det kunne ha vært. Det hadde kostet for mye å gjøre det et hakk tryggere.

Nå er finans ikke noe jeg kan så mye om. Med andre ord skulle jeg gjerne visst mer om innovasjoner innen det.

Tom O. Johnsen sa...

Linken til den Taleb-samtalen jeg tenkte på er her: http://www.econtalk.org/archives/2009/03/taleb_on_the_fi.html

Anonym sa...

Takker for link, skal sjekke det ut en dag. For en fin og kort analyse/kritikk av Taleb, se Hubbard "The failure of risk management" (2009: 151 - 158)
Godt poeng om risk/reward trade-off! Som overalt ellers er det 'diminishing marginal returns' der også