Jeg kom til å tenke på dette i det jeg jobbet med den nye rapporten fra OECD som heter "Education at a glance 2009". Det er ikke bare jeg som har fått øye på denne rapporten. OECD er en viktig aktør i norsk skolepolitikk. For tre uker siden gikk Kunnskapsdepartementet (KD) ut og skrøt av rapportens bevis på at "utdanning lønner seg" i Norge.
Statsråd i KD, Tora Aaasland, uttalte:
- Resultatene fra Education at a Glance 2009 viser at utdanning ikke bare er viktig for økonomi og arbeidsliv, men også gir positive effekter på helse og politisk interesse, sier statsråd for forskning og høyere utdanning
Herr Solhjell som vi alle kjenner stemte i:
- Tallene fra ”Education at a Glance 2009” viser at utdanning ut over grunnskolen gir stor gevinst både for den enkelte og for fellesskapet. Det viser hvor viktig det er å sørge for at flere fullfører videregående opplæring. Dette vil være et hovedmål framover.
Dette er jo godt nytt, men jeg håper ikke Solhjell trenger OECD for å forstå at det lønner seg å fullføre videregående opplæring (noe veldig mange ikke gjør i Norge). Også Tora Aasland tegner et bilde av utdanning er meget viktig både for individet og resten av samfunnet.
Men hold ann. Er dette virkelig hele historien? Uken etter KD så kom Norsk Lektorlag med sin kommentar på rapporten. Hovedbudskapet er som følger:
OECDS rapport ”Education at a glance” viser at høyere utdanning gir lite ekstra i lommeboka, men er positivt for helsa og for politisk interesse.
Høyere utdanning er altså komparativt sett lite lønnsomt i Norge. Norsk Lektorlag fortsetter med å vise til at dette med avkastningen på høyere utdanning også er noe KDs rapport om OECD-rapporten tok opp.
Hvorfor nevnte ikke Solhjell og Aasland noe om dette på KDs hjemmesider? Tja, hvorfor slå seg på kassen med at høyere utdanning lønner seg lite all den tid man kan slå seg på kassen for at fullført videregående opplæring lønner seg? Og hvorfor kommentere at tallene for nordmenn som tar høyere utdanning har stagnert og ligger under OECD-gjennomsnittet? Hvorfor er dette informasjon man bare finner om går inn på rapporten det er snakk om og ikke om man kun leser KDs notis om saken?
Dette er et godt eksempel på hvordan politikere vrir på resultater fra forskningsrapporter om utdanning.
2 kommentarer:
Godt poeng det her, Tom. Politisk bruk av forskning er et ganske grumsete felt.
Litt på siden, men samtidig relatert (kanskje) til dette med om utdanning lønner seg: leste nettopp Moene/Barth/Wallerstein (fra maktutredningen 2003)om hvorvidt den norske velferdsstaten er truet. De mener at høye lønninger til unskilled labour er med på å gjøre norsk næringsliv mer konkurransedyktig internasjonalt, fordi uproduktive arbeidsplasser legges ned raskere enn i lavkostland. Raskere creative destruction og mer omstillingsdyktig økonomi.
Men for all del: avkastningen på høyere utdanning blir jo nødvendigvis lavere.
Veldig lite intuitivt. Må tenke litt på den der...
Legg inn en kommentar