fredag 15. mai 2009

Ting jeg burde blitt bedre på

dette er bare en spontant og ikke-utfyllende liste:

Legge meg tidligere, spise sunnere, trene mer zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....

INVOLVERE MEG SELV MER I TING SOM BETYR MYE. Det som står med store bokstaver gjorde at jeg ble vegetarianer for fire og ett halvt år siden. En av de tingene jeg har litt dårlig samvittighet for nå er dette med datalagring, overvåkning osv osv. Jeg følger bloggen til Henrik Alexandersson og han følger tett med på lovgivning knyttet til overvåkning av oss vanlige stakkarer. Denne mannen har vært så hyggelig at han har laget en "for dummies"-liste for oss...dummies:

Teledatalagring för Dummies
För den som inte hunnit med detaljerna om alla integritetskränkande förslag som nu väller över oss:

Teledatalagringen handlar om att man skall spara data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar. För mobiltelefoni gäller också att data om telefonens position vid samtals början och slut skall lagras. (Det är alltså uppgifter om vem som kontaktat vem, när, var och hur som skall sparas – inte kommunikationens innehåll.)

Dessa uppgifter skall sedan kunna begäras ut av polisen och underrättelseorgan vid utredning om misstänkt brottslighet.

Vad som förtjänar att understrykas är att alla våra samtal och elektroniska meddelanden alltså kommer att registreras och hållas tillgängliga för staten. Alla! Registreringen har inget att göra med om man är misstänkt för brott. Allt – även de mest triviala kontakter – kommer att registreras i "förebyggande syfte". Även för den som tycker sig ha helt rent mjöl i sin påse.

Alla medborgare behandlas alltså som potentiella brottslingar.

Vi vet också att övervakning nästan alltid brabbas av ändamålsglidning. Det vill säga att när en form av övervakning väl har startats upp, då får snabbt allt fler myndigheter tillgång till informationen, för allt fler ändamål. Vilket är precis vad som har hänt i en del andra länder som har teledatalagring.

Genom att man ger staten ett verktyg för att övervaka nästan all vår kommunikation, så öppnas också dörren för framtida åsiktsregistrering och förtryck av grupper som är "annorlunda". Inte i dag. Kanske inte i morgon. Men den dag politikerna bestämmer sig för att de vill. Allt som krävs är då ett klubbslag i riksdagen...


Jeg tror det var FRA og IPRED disse tingene heter/skal hete. Dette føler jeg nesten at jeg MÅ sette meg litt inn i.

Ingen kommentarer: