fredag 5. desember 2008

EU er [sett inn ord]

Ja, nå i dag fant en EU-sak seg frem i Dagbladet. Det hevdes av Kommisjonen at "Norge har tjent 50-70 milliarder i året på EØS-avtalen". Jeg det er interessant hvor unøyaktige Kommisjonen er på hva vi har tjent - et slingringsmonn på 20 milliarder er ganske mye - "EU er sløv". For det andre så er dette et strategisk utspill som må tolkes i kontekst av at EØS-landene og Kommisjonen for tiden forhandler om Finansieringsmekanismene. Dette er altså for å sette de få milliardene Kommisjonen krever i perspektiv - "EU er manipulativ". Debattanten "Bel" på DB-kommentarfeltet hevder forøvrig at Barosso går på LSD ettersom at han ikke har tenkt over hva som ville skje med EU om Norge sluttet å selge olje og gass til Unionen - "EU eksperimenter med LSD". Terje Aarnes på sin side hevder at EU er en "åpen tappekran og politisk sløvhet" - noe videre forklaring på akkurat denne beskrivelsen (som forøvrig ikke gir noen mening) tilbys ikke - men kan noen motbevise det? Nei, så da er det vel sant. "Sledge Hammer" setter virkelig ting i perspektiv med utsagnet om at:

"EU er en kjempe på leireføtter som er i ferd med å bli en økonomisk katastrofe for medlemslandene. på grunn av massiv sosialisme og en enorm offentlig intervensjon i privat næringsliv, er omtrent alle medlemsstatene i dyp økonomisk og samfunnsmessig krise. Mao. flere av medlemsstatene i EU er på konkursens rand" (Sledge Hammer 2008).

"EU skaper økonomisk katastrofe for medlemslandene" - for en slemming! Hva Sledge Hammer mener med "omtrent alle" utdypes ikke - men vi får ta ham på ordet. Senere hevdes det av samme forfatter at "EU er en døende dinosaur".

Jeg synes det er interessant å se på den folkelige EU-debatten i Norge. Den er preget av en personifisering av EU og en viss medfølelse for de stakkars medlemslandene. Det hagler med beskrivelser om hva EU er - altså ikke EUs direktiver, institusjoner, policy osv - men hva EU er. Det som er krystallisert er at EU er kjempe på leireføtter (hva enn det betyr), en døende, LSD-eksperimenterende, slem, sløv og manipulativ dinosaur, og sist men ikke minst er EU en "åpen tappekran og politisk sløvhet". Hvem kan si "ja" til en sånn en?

ps: "Bel" var ikke så langt unna sannheten. Barroso eksperimenterte i sine yngre dager med noe som kan gi hallusinasjoner - kommunisme.

1 kommentar:

Kristian sa...

Hva med dette lille gullkornet fra 1994:

"EU er nemlig det som i Johannes åpenbaring blir kalt for Dyret. Den som ikke skjønner dette må enten være ateist, han har ikke lest Bibelen, han vil ikke eller kan ikke forstå, eller han går djevelens ærend. EU, (det nye Romerriket) skal gjenoppstå og komme i endetiden."

For real.