onsdag 18. mars 2015

Gründere og Staten

Det var en fullsatt sal som i dag hadde tatt turen til gründergrotten MESH for å diskutere hvordan man skal få mer privat risikokapital i Norge.

Det er allerede store private investeringer i Norge. Disse investeringene har i veldig stor grad vært rettet mot olje og eiendom. Investeringer i oljesektoren har vært naturlig med tanke på behovet for aktivitet i sektoren. Investeringene i eiendom er unormalt store, sammenlignet med resten av OECD. En viktig grunn er de gunstige insentivene skattesystemet skaper for investeringer i eiendom. Dette har vært svært innbringende for Ola og Kari Nordmann, men er også med på å "crowde ut" private investeringer i andre sektorer. Som risikokapital.

Så til løsningen. Hvordan skal man få mer privat risikokapital i Norge? Vel, fjerning av formueskatten er visst en start. Ellers var de fleste svært opptatt av såkalt matching. For hver private krone som investeres så matcher staten ved selv å investere en krone i det gitte prospektet. Alle var enige om at dette var en god idé. I tillegg til skattereduksjoner da.

Så her har vi gründermiljøet i Norge, og det de ber om er lavere skatter og mer overføringer. Høres ut som den gjengse Frp-velger. Jeg mistenker at diskusjonen hadde vært annerledes om ingen politikere hadde vært tilstede. Heldigvis.

Ingen kommentarer: