tirsdag 30. mars 2010

Adam Smith + Bøker + Påske

Ikke har jeg lest en hel bok av denne mannen enda, men han har mange flotte sitater. Blant annet:

"Uansett hvor selvisk mennesket synes å være, så finnes det utvilsomt i dets natur noen grunnleggende prinsipp som får det til å interessere seg for andres skjebne. Noe som får andres lykke til å fremstå som viktig for oss, selv om vår personlige vinning kun ligger i gleden over å være vitne til slik tilstand."


Ikke blir det plass til Smith denne påsken heller. I påsken skal jeg (endelig) lese John Stuart Mill sin bok "On Liberty" (du finner den gratis her), Nassem Taleb sin bok "Fooled by randomness" og Haruki Murakamis bok "Hard-boiled Wonderland and the End of the World". Kanskje får jeg ikke tid til det? Uansett blir det i den rekkefølgen.

God påske alle sammen!

torsdag 18. mars 2010

Atlee og Churchill

Visstnok var dette en sitatveksling.

Clement Atlee was standing at a urinal. Winston Churchill came in, goes to the opposite end of a long row of urinals.

Atlee: "Feeling a bit standoffish, Winnie?"

Churchill: "Why, no, Atlee. Its just when you see something large and in private hands, you try to nationalise it".


Morsomt. Dette er hentet fra Kids Prefer Cheese-bloggen.

Visste du at...

I Sverige så har det vært tryggere enn vanlig å være i trafikken i januar og februar. Faktisk så har man ikke siden 1920 sett dødsfall i trafikken synke til under 10 i løpet av en måned! I følge Freakonomics og The Local har grunnene til dette vært at

“large piles of snow at the sides of the roads, and lower speeds on roads with wintry condition[...]the winter has also meant that fewer two-wheeled vehicles, and their unprotected riders, have been on the roads.”


Rekordmåneden var på langt nær februar som "bare" krevde 7 liv. Til sammenligning krevde januar og februar til sammen 57 liv i gjennomsnitt de siste fem årene. Det er jo interessant å spørre seg om vi ser det samme i Norge?

onsdag 17. mars 2010

Førskole for ungdom?

I følge denne artikkelen står regjerningspartiene samlet rundt et forslag om å lage en slags førskole for ungdom. På spørsmål om hvor mye det koster så er svaret "ikke nødvendigvis så mye". Obskurt så viser man til Finlands 1300 elever som, jeg vet ikke hva de går på, men noe slikt som det foreslås. Akkurat hvordan man vil løse floken som skal gå opp for at denne foreslåtte førskolen for ungdom skal la seg gjennomføre det vet man ikke. Enten på sommeren eller i løpet av et halvår.

Svaret på problemer i den norske skolen er ikke nødvendigvis mer ressurser. Dessuten, er ikke disse ressursene brukt bedre på å belønne god innsats blant lærere? Eventuelt kan man benytte ekstraressurser for å motivere flinke lærere til å bli i yrket? Og hva er effekten av at disse elevene som ikke kan nok eventuelt blir holdt igjen et halvt år? I følge forskning så vil det påvirke negativt. Og om de elevene her er skoleleie fra før av - gjett hva en hel sommmerferie med skole vil gjøre for deres lærelyst. Dette lukter veldig lite gjennomtenkt, men kanskje julen kommer tidlig for Utdanningsforbundet?

mandag 15. mars 2010

Den "tredje" sektor

Russ Roberts (han fra Econtalk) tar oss med på et tankeeksperiment. Han avslutter med å spørre hva vi tror vil skje med en organisasjon som nå har mye mer penger enn før. De får nå en milliard dollar årlig fra det føderale istedetfor 10 millioner dollar i private overføringer. Kriteriet er at de har offentlige valg hvert år.

Jeg har noen potensielle svar:

1) Organisasjonen kommer til å bruke ganske mye på PR.
2) Ingen leder har insentiv for å bruke penger som har en tidsramme lenger enn 1 år. Lederen vil ha resultater fort (det er valg hvert år)! Les forresten Vox Populi sin post om korte tidshorisonter hos det offentlige.
3) Jeg tror de rike filantropene som årlig gav 10 millioner dollar slutter å gi penger til den tredje sektor. Jeg tror rett og slett at de blir crowded out.
4) Grunnen til at organisasjonen fikk masse offentlige penger var at en i styret hadde politiske kontakter.Pengene var altså ikke en gang fordelt på grunn av at man holdt på med noe nyttig - det er moralsk forkastelig.

Er det noen andre som har orket å lese posten som har noen innspill?

lørdag 13. mars 2010

Heckser/Norberg om statsstøtte

Interessant artikkel av Johan Norberg:

Varje gång någon börjar tala om "rättvis konkurrens" ska du hålla koll på din plånbok, för den är på väg att länsas. Det rådet från en amerikansk ekonom tycker jag är tillämpligt på diskussionen om statsstöd till industrin.

Som ekonomhistorikern Eli Heckscher en gång konstaterade: Antingen lönar sig ett företag och då behöver det inte något statsstöd, eller också lönar det sig inte, och då förtjänar det inte statsstöd.


Gode quotes som ikke egentlig er fra Johan Norberg...

Nasjonal Sjølråderett

I "On the Political Economy of Global Environmental Regulation" skriver John Baert Wiener at viktige land som Kina og Russland kanskje ser seg tjent med global oppvarming. Og i denne review (som avsluttes "Empathy won't save us") av en bok som handler om at mennesker har store evner for empati slås det fast at klimakrisen har geopolitiske følger. Istedenfor at alle mennesker på jord står samlet deler klimakrisen land opp i tapere og vinnere. Nasjonalstater spiller nok fortsatt en stor rolle. Det samme gjør store nasjonale bedrifter, såkalte "national champions".

Ingen kommentar

fredag 12. mars 2010

Overraskende tømmertall

Denne infoen kommer fra fotnote 164 i "On the Political Economy of Global Environmental Regulation" av John Baert Wiener skrevet i 1999:

"logging contributes only modestly to [tropical] deforestation[...]9 out of 10 tropical trees are felled for agriculture or cattle ranching. Most trees cut for their wood are used locally for timber; only 4 per cent are taken for timber, and less than a third of that material ever enters international market"


Overraskende lave tall. 1/3 av 4 prosent. Litt over 1,3 prosent altså. Det hadde vært interessant å se tall for "truede" tresorter.

TIPPELIGAEN 2010


1. Rosenborg - de vant ifjor og har forsterket laget sitt med Örlund(?) og Moldskred (Judas). Umulig å ikke tippe disse på topp.

2. Stabæk - kan ikke si noe annet enn at disse er veldig gode. Nå har de fått inn en Diogo som virker veldig god. De er altså bra i alle ledd. Rogne dro til Celtic, det var overraskende og kult. Spent på når Nannskog skal begynne å bli gammel

3. Viking - nå har de endelig stablet sammen et godt lag. Myhre ut og Jarstein (som jeg synes er god) inn. Nevland tilbake i sommer. Han tror jeg blir en hit. Mange gode spillere. Tror det løsner.

4. Molde - desverre. Thioune er alt for god for TL og blir derfor solgt til sommeren. Har fått inn mange nye afrikanere. Veldig bra halvveis uti igså selger de unna de beste spillerne. Igjen står bare gamlinger (de tre H'ene - Holm, Hoseth, Hestad).

5. Brann - får det ikke til i år heller. Steinar Nilsen drar i år (Judas).

6. Tromsø - hvem skal score målene? Vet ikke, men TIL kommer til å slippe inn få. Inn: Mourad, Björck, Kara, V Bråthen, Drage, North. Ut: Moldskred, Huusko, Knudsen, Lindpere, T Reginiussen.

7. VIF - det blir ikke suksess i år heller. M Andresen får vel ikke sparken i år heller (pga penger har det blitt påstått). Syk mann (påstår noen). Moa burde de solgt når de hadde muligheten.

8. LSK - kommer til å skuffe litt. Tarik Elyonnussi (vet ikke hvordan det skrives) blir en skuffelse.

9. Odd - Gratulerer med TLs mest irit trener i Fagermo. De blir jo absolutt å regne med, men blir nok ikke undervurdert som i fjor.

10. Start - lykke til Årst. Jeg tror Bolanos bare var et blaff. Jeg tror og håper Hulsker får flere røde kort i år. Ikke minst synes jeg Stokkelien er spennende. De blir middelhavsfarere.

11. Strømsgodset - Hjemmesterke, men de må begynne å vinne bortekamper om de skal ha noen sjans. Marcus Pedersen er en veldig spennende spiller. De kommer nok til å merke at Winsnes er borte.

12. Aalesund - har ett ess i erme med Aarøy. Roberts er ganske god når han vil. Dette er kanskje laget som positivt overrasket meg mest når jeg så de hjemme mot TIL. For en stå-på-vilje! Men det holder ikke lenger enn til en tolvteplass. Mye underholdningsverdi med Rekdal også. "Du e en alkis. Ta også drikk litt mer da."

13. Haugesund - jeg kan lite om disse. Sørum er jo god.

14. Hønefoss - Se over. Lafton 4 life.

15. Kongsvinger - se over. De går ned igjen. De har fått inn Myhre. Det er ikke bra. Skogheim, Frigård, Tran, Francis 4 life.

16. Sandefjord- vanskelig å tenke seg et mindre sjarmerende lag (unntatt Odd og Ham Kam). Nå er Eirik Mjelde borte. Det blir klart Adecco på Komplett.no Arena neste år.

Tippeliga-tips

WATCH THIS SPACE!!!

Her kommer det i løpet av dagen et lite gjennomtenkt og kunnskapsfattig tips til hvordan Tippeligaen kommer til å se ut når den er ferdig!

torsdag 11. mars 2010

Fleibete Abekatt

Tobin Tax?

Europaparlamentet stemte for her om dagen, men land i Rådet kan legge ned veto tror jeg. Det er en ganske stor sak ettersom man ønsker at Tobin-skatten skal gå direkte til EU. Altså skatter banker til EU. Det er kontroversielt.

Sjekk denne videoen for:


Et av argumentene mot er at et unilateralt trekk fra EU sin side kan jage bort business. Jeg har på følelsen at det ikke går i gjennom, men spennende er det!

Interessekonflikt

Denne dama,Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, er jo en vandrende interessekonlikt. Jeg vet ikke hvordan det funker, men hastesaker på oppdrett? Det høres ikke riktig ut. Lenge side vi har hørt noe om lakselusa forresten.

onsdag 10. mars 2010

"Også i verdens rikeste land" aka "Gi Carl og Siv en sjanse!" 10.03.10

Apropos infrastruktur. Æææsj. Rart at drikkevannet er like rent som vannet man får kjøpt på flaske, men men. Det er bare å stemme FrP ved neste valg + bruke litt av oljefondet for å fikse det.

Veier og Kleppa

Rapporter kan melde om en alt for liten satsing på infrastruktur i dette landet. Det er litt søkt om man skal tro Leif Helland og Rune Sørensens forskning som viser at mye av det offentlige veibudsjettet er politisk bestemt. Det provoserer meg litt at det er en Senterparti-representant er Samferdselsesminister mens rapporten sier at vi har satset for lite på "samfunnets hovedpulsårer" i årevis. Akkurat som om hun bryr seg om det - sånn egentlig. Jeg vet at alle partier er like ille, men jeg klarer ikke å glemme Navarsete fra samme parti når hun var Samferdselsesminister - "byggje bruar og tunnele - hahaha" (alt tatt fritt etter hukommelsen). Mens ulykker og manglende kvalitet på hovedstrekninger ble ledd bort og møtt med noe uforståelig mumling.

Så, nå har jeg roet meg. Jeg er offer for populisme av og til.

tirsdag 9. mars 2010

En økonom som skriver om ting jeg skulle ønske jeg skrev om

Peter Leeson. Han har blant annet skrevet en dekl om pirater, braveheartfolk, utviklingsspørsmål og Somalia. I tillegg er han bare tre år eldre enn meg. Jeg sitter bare med den usle bloggen min og kalde masterføtter.

"Også i verdens rikeste land" aka "Gi Carl og Siv en sjanse!" 09.03.10

Mange norske elever ønkser å studere i et annet land. Er ikke det rart all den tid vi er det beste stedet i verden å leve?!

Flere menn ønsker å bli lærere

Det er veldig hyggelig at læreryrket har økt litt i status. Samtidig tar det litt av når Dagbladet melder at "Menn stormer klasserommene". Læreryrket er fortsatt preget av å være et tilsynelatende lavstatusyrke. I samme Dagbladet-artikkel trekkes det nemlig frem at en undersøkelse viser at:

[...]av alternativene i spørreundersøkelsen er det bare saksbehandler i offentlig sektor og butikkmedarbeider som kommer dårligere ut på statusoppfatning.

«Slitsomt», «dårlig lønn», «kjedelig», «stress og bråk» er de mest framtredende, negative nøkkelordene nevnt.


Jeg ble litt overrasket av at saksbehandler i offentlig sektor kom så lavt.

lørdag 6. mars 2010

Somalia

I sitt studie av Somalia finn Leeson ut at om en regjering er ille nok så kan den ha negativ effekt for landets innbyggere. Somaliere er, som artikkelen heter, Better Off Stateless.
Abstract:
Could anarchy be good for Somalia’s development? If state predation goes unchecked government may not only fail to add to social welfare, but can actually reduce welfare below its level under statelessness. Such was the case with Somalia’s government, which did more harm to its citizens than good. The government’s collapse and subsequent emergence of statelessness opened the opportunity for Somali progress. This paper uses an “event study” to investigate the impact of anarchy on Somali development. The data suggest that while the state of this development remains low, on nearly all of 18 key indicators that allow pre- and post-stateless welfare comparisons, Somalis are better off under anarchy than they were under government. Renewed vibrancy in critical sectors of Somalia’s economy and public goods in the absence of a predatory state are responsible for this improvement.

Bilder fra krig

Fascinerende. Så fjernt fra min virkelighet.

Hvordan morgendagen ser ut vet ingen...

Ok, unntatt Karl Pilkington. Her er noen bilder og forklaringer av gårsdagens jobber.

Japan

Vi, som i noen fra klassen og meg, diskuterte Japan her om dagen. Hva er det som er så galt med Japan? Det er helt sikkert ganske mye feil med det landet der, men ut i fra økonomiske analyser og uttalelser skulle man tro at Godzilla virkelig eksisterer (er det ikke i Japan den er?). Teorien om at japanske turister egentlig er statsansatte som reiser rundt for å opprettholde statusen til Japan ble også diskutert. Hovedspørsmålet er der fortsatt: Hva er det som er så forferdelig med Japan?

Økonomi in play

Litt kul oppsummering av interesser

Det er snakk om et angivelig forslag om å stoppe alkohol- og tobakksalg ved hjelp av taxfree. I følge artikkelen vil AP ha mer skattepenger, SP vil at flyplassene i dette vidstrakte land skal holdes åpne, og SV ønsker ikke at folk skal fly egentlig. Og jeg som trodde det var helsemessige årsaker bak alkohol- og tobakksavgiftene.

Mobilbruk på verdensbasis

Her er bare noen land, men det er likevel interessant. Jeg kan avsløre at Puerto Rico er på topp. Tatt i betraktning landets mobilbruk så er det nesten rart at det får tid til noe annet. Verden har søren meg forandret seg mye de siste 10 årene.

fredag 5. mars 2010

Hva påvirker elevens læringsmiljø?

I følge Elevundersøkelsen som Oxford Research har satt sammen ser det sånn ut:

Det burde jo være grei skuring det her!

Les om rapporten her.

Hjernevask

Det virker som om hun kjønnsforskeren fra Hjernevask på mandag forsøker å ro seg unna her. Hun fikk mulighet til å uttrykke seg klart om kjønnsforskjeller synes jeg. Det er bra at det blir avdekket når forskere kler seg i keiserens nye klær.

Forresten så ble jeg positivt overrasket av Hjernevask på mandag. Hvor dypt kan man forvente at vanlige folk setter seg inn i komplekse spørsmål? Jeg synes formatet er bra jeg.

torsdag 4. mars 2010