fredag 19. oktober 2012

Offentlige anskaffelser - en nasjonal diskusjon

Flertallet av offentlige anskaffelser som gjøres i Norge er innenfor en særnorsk terskelverdi. Det medfører at man må følge et omfattende regelverk. Mange tror likevel anskaffelsesregelverket er noe Norge har blitt påtvunget fra Brussel. Men den særnorske terskelverdien er lavere enn den man er pålagt gjennom EØS-avtalen. Det vil i enkelhet si at lang flere innkjøp enn nødvendig, fra et EØS-perspektiv, må følge et omfattende regelverk. Dette var allerede kjent for mange innvidde, men var et av de mange funn fra Europautredningen.

Den særnorske terskelverdien har vært et diskusjonstema i norsk politikk i mange år. Den seneste Bondevik-regjeringen hevet terskelen til dagens nivå (generelt 500.000). I den første Soria Moria-erklæringen hevdet regjeringen at den ville sørge for at terskelverdien ble hevet opp til EØS-terskelnivået. Dette var borte i Soria Moria II. Noe av begrunnelsen var at utredninger på feltet allerede hadde vist at dagens nivå var fornuftig. Noe av begrunnelsen var at Bondevik-regjeringen nylig hadde hevet den nasjonale terskelverdien, og at man derfor ville se og vent litt.

Selv om terskelverdien har vært et diskusjonstema har det vært bred enighet om det generelle EØS-regelverket. For eksempel uttalte Aud Herbjørg Kvalvik (SV) under behandling av nye EU-regler på området i 2006 at «som saksordfører har det ikke vært mulig å avsløre noen form for uenighet i komiteen om saken».

Den rødgrønne regjering bestemte seg, samtidig med lanseringen av St. meld 5 ("tilsvaret" til Europautredningen), for å sette ned etoffentlig utvalg som skal gjennomgå det særnorske regelverket om offentlige anskaffelser. Dette utvalget skal gå gjennom hvordan dagens system fungerer med sikte på å forenkle og forbedre regelverket. En viktig komponent i dette arbeidet er vurderingen av den nasjonale terskelverdien.

Utvalgets konklusjoner vil bli spennende å følge. Dette er et felt der Norge har gått lenger enn EØS-avtalen krever, representert gjennom blant annet en statlig utlysningsside (Doffin) og en særnorsk terskelverdi. Det offentlige utvalget skal altså vurdere det særnorske regelverket. Det har vært diskusjoner rundt den norske terskelverdien før, men samtidig har det vært bred politisk støtte for EØS-reglene på området. Husk det om noen klager over strenge EØS-regler eller om dagens to EU/EØS-skeptisk regjeringsparti i en fremtidig opposisjon klager over tvangstrøye fra Brussel.

Ingen kommentarer: