tirsdag 25. september 2012

Vi lever i en EU-hverdag



Nei-general Heming Olaussen reagerte i «Professoral synsing» 10.09.12 på professor Fredrik Sejersteds bemerkninger til britisk media om at den vanlige nordmann ikke hadde fått sin hverdag særlig forandret ved et norsk EU-medlemskap. Olaussen spør retorisk om ikke mannen i gata hadde merket om Norge plutselig måtte ta i bruk Euroen. Det er komisk at denne reaksjonen er bunnet ut i Sejersteds uttalelser overfor medier i et land som er EU-medlem, men ikke benytter seg av EUs felles valuta. Ikke er landet medlem av Schengen heller. Det er fullt mulig å være EU-medlem uten innføring av Euro. Vi skal ikke lenger enn til våre naboland for å se dette. 

Jeg klarer ikke la være å trekke på smilebåndet av at Olaussen kommer trekkende med eksemplet om innføring av EUs tredje postdirektiv som en drastisk forandring i hverdagen for Kari Nordmann ved et norsk EU-medlemskap. Direktivet innebærer at post under 50 gram skal konkurranseutsettes, men at myndighetene samtidig er pliktig til å opprettholde et godt tilbud til alle borgere. Det er nærmest umulig å se for seg en radikal endring i nordmenns hverdag forårsaket av at andre aktører enn Posten får lov til å levere julekort. Mest sannsynlig blir direktivet uansett gjennomført i neste regjeringsperiode.

Mange viktige verdier hadde vært bedre ivaretatt gjennom et norsk EU-medlemskap enn dagens tilknytning. Blant annet ville nordmenn leve i et mer reelt demokrati og ha større mulighet til å forme sin egen fremtid.  Jeg tror heller ikke så mange nordmenn setter pris på friheten som dagens avtale gir regjeringen til å heve importvernet for Gouda, biff og store hortensiaer. Men det er en annen sak. Uansett om man er for eller mot norsk EU-medlemskap bør man innse at hverdagen for den vanlige nordmann vil være rimelig upåvirket av hvorvidt landet er medlem av EØS eller EU. 

Innlegget er publisert i VG 25.09.12

Ingen kommentarer: