mandag 27. februar 2012

Sviktende EU-kunnskap hos Generalsekretæren i Ungdom mot EU

Jeg kom nylig over et blogginnlegg kalt "Direktiv ditt og direktiv datt" skrevet av Generalsekretæren i Ungdom mot EU.

Jeg føler at jeg er nødt til å kommentere noen deler av innlegget:

1) Generalsekretæren skriver at
"Direktiver er er, i tilfelle det er uklart for den som leser, lover eller forordninger som EU har bestemt at skal gjelde."
Det er feil. Et direktiv er ikke en lov. Et direktiv er en rettsakt på linje med f.eks en forordning. Faktisk gir direktiver mer diskresjon enn forordninger til medlemslandene når de skal implementere rettsakten lovverket.

2) Videre skriver Generalsekretæren at
"Norge innfører direktiver som er EØS-relevante, med unntak fra bl.a. fiskeri og landbrukspolitikk[...]Mange av disse [direktivene] handler om kjøttkaker og agurker og traktorseter, ikke akkurat spennende politikk."
Litt overdrevent(!), men la gå. Dette er likevel et viktig eksempel. Veldig mange av dagens rettsakter, som Norge innfører som følge av EØS-avtalen, er på det såkalte "Veterinærfeltet". Det er altså, som Generalsekretæren noe ufrivillig viser, vanskelig å se at fiskeri- og landbrukspolitikk reelt er helt utenfor EØS-avtalen.

3) Generalsekretæren viser til at
"siden EØS-avtalen kom ryktes det at Norge har innført nært 8000 lover, forordninger og rettsakter fra EU."
Igjen virker Generalsekretæren noe forvirret med tanke på distinksjonen mellom lover, direktiver, forordninger osv osv. Det "ryktes" heller ikke at Norge har innført nært 8000 rettsakter siden EØS-avtalen begynnelse. I Europautredningen s. 111-112 kan man lese at det ved utgangen av 2010 brutto var snakk om 8311 og netto 4502 rettsakter.

Man kan si hva man vil om at Generalsekretæren hevder at det innføres "utrolig mye søppel" på grunn av EØS-avtalen. Men at dette kun innføres som følge av at Ap og H har flertall i Stortinget er feil. Av 287 såkalte Samtykkeproposisjoner har 265 blitt vedtatt enstemmig. Og de resterende har i all hovedsak hatt er meget bredt flertall.

Alt i alt vitner innlegget om overraskende svak EU/EØS-kunnskap hos en person som er Generalsekretær for en organisasjon tuftet på motstand mot nettopp EU.

1 kommentar:

Tom O. Johnsen sa...

Dette innlegget var forøvrig "pirkete" i følge hovedpersonen selv. På Twitter.