tirsdag 14. februar 2012

Stortingets irrelevante Europautvalg

For en uke siden var det igjen tid for møte i Stortingets Europautvalg - konsultasjonsorganet for EU/EØS-saker. Dette var det første møte i Europautvalget siden offentliggjøringen av Europautredningens rapport "NOU 2012: 2. Utenfor og Innenfor. Norges avtaler med EU". For de som er over middels interesserte var det derfor knyttet spenning til møtet i Europautvalget. Dessverre er utvalget som en kommode - skuff på skuff på skuff.

I tillegg til de faste medlemmene hadde arbeids- og sosialkomiteen stilt til dette møtet. Men disse var tydeligvis kun kommet for å høre på arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Medlemmene fra arbeids- og sosialkomiteen forsvant altså før utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk ordet. I denne sammenheng uttalte utenriksministeren:
"Vi erfarer igjen at vi ikke klarer å holde på utgående komité når jeg kommer. Jeg tar det ikke personlig, det er en ren politisk sak."

Det er synd at ikke arbeids- og sosialkomiteen fatter større interesse rundt utenriksministerens redegjørelse om Europautredningens rapport. Sannsynligvis har det noe å gjøre med at utenriksministeren i starten av sin redegjørelse varslet at han ikke skulle "bruke mye tid på utredningen". Det vil si, han brukte kanskje 30 sekunder. MEN utenriksministeren viste til at regjeringen, på basis av rapporten, vil komme med en melding til høsten. DA skal det, med utenriksministerens egne ord, forhåpentligvis "bli grunnlag for en god debatt her i huset". Ja vel. Da får vi få som faktisk leser referatene fra Stortingets Europautvalg glede oss til november kanskje?

Til slutt: Stortingets Europautvalg har til sammen holdt på ca. 100 timer siden 1994 (se Utredningen s. 251). Dermed har det kanskje ikke blitt tid til så mange meningsfulle debatter i dette organet. Hvorfor det er slik vet man ikke, men mon tro om ikke utenriksministerens betraktninger rundt arbeids- og sosialkomiteens tilbaketrekning forteller mye - det er nok ikke personlig, men en "ren politisk sak".

Ingen kommentarer: