søndag 30. oktober 2011

Å forutsi kriser

Kan man forutsi kriser? Ja og nei. Jeg tror man kan forutsi at det kommer til å skje en krise. Man kan bare ikke forutsi når, hvor eller hvordan. Ingen kriser er helt identiske. Man må altså ha to tanker i hodet samtidig for å svare på det innledende spørsmålet.

Jeg tror at grunnen til at man kan forutsi at det vil skje en krise skyldes fundamentale sider av menneskenaturen. Om jeg husker riktig har blant annet Dan Ariely gjennom eksperimenter vist at mennesker spekulerer i kjøp og salg selv om de vet at de befinner seg i en boble. Det er vanskelig å ikke tenke på Tulipan-boblen i 1600-tallet Nederland. Dette var en boble uteukkende skapt av menneskenaturen.



Grådighet er altså ikke en ny (eller nødvendigvis negativ) side ved menneskeheten. Det er når man bygger opp systemer som gjør at denne iboende siden av menneskeheten kan gå utover fellesskapet at man har et problem. Eksempelvis er den krisen vi er inne i delvis forårsaket av menneskenaturens grådighet på den ene siden og et system med utvannede ansvarsforhold på en annen side.

Vi må akseptere økonomiske kriser. For å unngå bobler, og påfølgende kriser, bør vi vedkjenne oss det faktum at mennesker er sterkt drevet av grådighet. Det er atså ikke så mye vi kan gjøre for å unngå kriser, men vi bør i alle fall ikke legge opp til de. For at krisene skal bli minst mulig skadelige og urettferdige bør vi sørge for at tapene i minst mulig grad går utover uskyldige. Varsellysene bør blinke når man har et system der man legger opp til at individer kun har en økonomisk oppside ved sin opptreden i markedet. En ekstremt dårlig kombinasjon er et system der man privatiserer profitt og sosialiserer tapene. Men nesten ingen forutså krisen. De ytterst få som advarte mot krisen var ingen Nostradamus-figurer, men identifiserte generelle fallgruver med systemet. Det var ikke noe nytt med menneskenaturen. Den har alltid vært som den er.

Ingen kommentarer: